Adolescentii obezi sunt supusi unui risc mai mare de esec scolar

shutterstock_68251216Obezitatea nu este doar un factor de risc pentru aparitia multor boli, dar astazi pare sa aiba o legatura si cu esecul scolar. Potrivit unui studiu de la Universitatea New> York  publicat in revista Pediatrics, de fapt, copiii obezi sunt mai predispusi la esecul scolar, deoarece kilogramele in plus afecteaza performanta creierului.

Studiul a analizat 49 de adolescenti cu sindrom metabolic si 62 sanatosi, toti fiind supusi unor teste de sange si de rezonanta a creierului, precum si unor teste cognitive. Copiii cu probleme de greutate au avut punctaje mai mici la problemele de matematica si capacitatea de a vorbi le-a fost afectata, dezvaluind o atentie mai mica si o medie IQ cu zece puncte mai mica decat a copiilor sanatosi. Singura facultate ce pare a fi egala este cea a memoriei: „Am constatat, de asemenea, diferente semnificative in structura si volumul creierului – scriu autorii – grupul cu sindrom metabolic are un hipocampus mai mic, o zona implicata in invatarea si amintirea informatiilor, precum si alte modificari”.

Obezitatea si fumatul au o relatie stransa, in special in ceea ce priveste partea feminina, acest sindrom metabolic crescand riscul de dependenta la tigari. Cercetatorii au analizat 4000 de studenti tineri in decursul a 6 ani, luand in considerare factorii socio-economici si de influenta sociala, cum ar fi prezenta fumatorilor in grupul de prieteni sau in cadrul familiei. Astfel a rezultat ca fetele reprezinta 11%. Rezultatul a fost ca dintre studentele ce au probleme cu greutatea corporala 17% sunt dependente de nicotina, in timp ce, dintre cele cu greutate normala, sunt dependente de nicotina doar 12%.

Rezultatele arata ca adolescentii obezi sunt expusi unui risc dublu de a dezvolta o dependenta de nicotina la o varsta tanara in comparatie cu colegii cu greutate normala. In special, familiarizarea cu fumul de tigara este un predictor puternic al dependentei de nicotina, majorandu-se cu mai mult de patru ori riscul de dependenta de nicotina. Reiese deci o necesitate de a planifica interventii directionate spre adolescentii obezi pentru a reduce riscul de dependenta de nicotina, mai ales in prezenta unor factori de risc, cum ar fi slaba performanta scolara si prezenta parintilor fumatori.

Adolescenti obezi: 8 ore de somn pentru a reduce riscul de diabet

Beneficiile unui somn linistit sunt multe si bine cunoscute. Recent s-a adaugat un ceva nou: un numar rezonabil de ore de somn – aproximativ 8 – reduce riscul de diabet la adolescentii obezi. Dormitul suficient, nici prea mult, nici prea putin, permite adolescentilor care au corpul supradimensionat sa tina sub control nivelul de glucoza din sange. Odihna suficienta, de fapt, imbunatateste secretia de insulina, hormonul de control al zaharului. Cu rezultatul ca  zaharul din sange este tinut sub control, se previne diabetul de tip 2 si toate complicatiile sale la nivelul inimii si arterelor.

„Stim ca 3 adolescenti din 4 nu dorm suficient – explica cercetatorul Dorit Loren, medic pediatru endocrinolog la Spitalul de Copii din Philadelphia. Studiul nostru demonstreaza ca, pentru a mentine concentratii stabile de glucoza in sange, ideal ar fi sa doarma intre 7 si 8 ore pe noapte. In cazul supraponderalilor care nu dorm un numar corect de ore, efectul va fi alterarea secretiei de insulina si in consecinta va creste nivelul glucozei din sange.”

 

Text: Alexandra Lupu