Aerul conditionat: Oaza de racoare sau pericol pentru sanatate?

Aerul-conditionat-Oaza-de-racoare-sau-pericol-pentru-sanatateCand s-au mutat la casa noua ca proaspat casatoriti, prietena mea cea mai buna si sotul ei erau incantati de apartamentul lor perfect izolat termic, cu aer conditionat in fiecare camera, ce parea sa fie o adevarata oaza de racoare intr-un oras topit de arsita verii. Insa, dupa cateva saptamani, incantarea lor s-a transformat in… vizite la medic. Explicatia, in acest articol.

 

De ce nu ne este aerul conditionat cel mai bun prieten? In primul rand, unul dintre lucrurile cel mai putin stiute despre aparatele de aer conditionat este faptul ca in interiorul acestora exista parti ce sunt permanent umede, ele fiind un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului si bacteriilor. Filtrele de aer, in special daca le curatam rar, nu sunt suficiente pentru a ne proteja de microorganismele daunatoare si, mai devreme sau mai tarziu, ne dam seama ca am inceput sa tusim, sa racim tot mai des sau sa avem probleme respiratorii.

Afectiuni provocate de aerul conditionat

Printre afectiunile corelate cu utilizarea aparatelor de aer conditionat se numara infectiile respiratorii, alergiile (in special alergia la mucegai), inflamatia sinusurilor, pneumopatiile si chiar astmul. Pe langa acestea, cate dintre noi pot spune ca aerul conditionat ne da o stare de bine pe termen lung? Dupa o zi de stat intr-o incapere fara aerisire naturala, cu aerul rece vajaind deasupra capului, migrenele, uscaciunea ochilor, nasul infundat si durerile de spate sunt doar cateva dintre cele mai frecvente neplaceri. Cuplul proaspat casatorit despre care iti povesteam la inceput s-a pricopsit, dupa zile si nopti de desfatare in racoare artificiala, ea – cu o alergie severa, iar el – cu o pneumonie. Dupa tratamente indelungate si costisitoare, s-au hotarat sa foloseasca doar sporadic aerul conditionat, iar in restul timpului, vor incerca sa recurga la metode mai putin periculoase.

Alternative sanatoase

Pentru a te revigora in perfecta siguranta, apeleaza, in primul rand, la dusuri cu apa calduta, de cate ori simti nevoia. Iti poti pacali simturile cu un gel de dus cu aroma racoritoare, precum menta, pin, eucalipt sau briza marii sau poti picura cateva picaturi de ulei astfel parfumat pe un servetel pe care sa-l tii pe birou sau in masina. O alta idee buna este sa-ti pulverizezi pe fata si pe gat apa termala sau, pur si simplu, apa rece pusa intr-un atomizor reutilizabil. Daca utilizezi aparatul de aer conditionat si in sezonul rece, incearca sa limitezi pe cat posibil acest obicei si sa apelezi la metode de incalzire ce nu iti supun familia pericolelor mentionate mai sus. Caloriferele clasice sau electrice, o centrala termica si, nu in ultimul rand, peretii izolati termic, pot asigura la fel de bine caldura si confortul apartamentului sau casei tale.

Cat de periculos este aerul conditionat din punct de vedere medical?

In patologia actuala este descris un sindrom – sick building syndrome – care apare la cei care locuiesc sau lucreaza in cladiri moderne, cu instalatii de aer conditionat pentru intregul ansamblu. Acest sindrom se manifesta prin stari de rau, astenie, probleme de concentrare, dureri de cap si musculare, ameteli, nas infundat, sensibilitate la infectii respiratorii. Pentru reducerea acestor efecte neplacute este recomandata expunerea cat mai putin posibila la aer conditionat. De asemenea, trebuie luate masuri pentru o cat mai buna igienizare a instalatiilor de aer conditionat, precum si utilizarea unor echipamente de calitate, cu filtre cat mai performante.

 

Text: Raluca Mateescu

Consultant: Dr. Rares Simu

Medic specialist alergolog si imunolog