Alege incaltamintea potrivita

Alege incaltamintea potrivita Alegerea pantofilor necesita multa atentie, o incaltaminte nepotivita putand avea efecte negative atat asupra piciorului, cat si asupra intregului corp.
 

Cum alegi pantofii potriviti?
• Tocurile exagerate modifica anatomia labei piciorului, faciliteaza aparitia varicelor si pot duce in timp la modificari ale pozitiei normale a coloanei.
Impingerea fortata a degetului mare in interiorul pantofilor cu varf ascutit duce la modificari ale articulatiilor si la formarea calusurilor.
Incaltamintea inchisa (pantofi, ghete, cizme) aduc un plus de pericol mai ales in conditiile in care este facuta dintr-un material sintetic care faciliteaza transpiratia.

 Umezeala constanta de la nivelul picioarelor creste riscul in dezvoltarea micozelor piciorului (afecteaza spatiile interdigitale sau chiar unghiile).
Talpa pantofilor este foarte importanta. Fiinta umana este proiectata sa se deplaseze pe suprafete moi precum iarba sau nisipul deci mersul pe asfalt sau beton este foarte daunator. Aici intervine o incaltaminte corecta care are un interior moale si elastic, croit dupa forma piciorului care este capabil sa amortizeze socurile.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Georgiana Cosac 
Medic specialist dermato-venerolog