Arsurile solare: durerea ar putea fi cauzata de o molecula

Arsurile solare: durerea ar putea fi cauzata de o moleculaCercetatorii americani au identificat o molecula responsabila de durerea cauzata de arsurile solare. Ai umerii rosii si nu suporti sa fii atins in aceasta zona? Din pacate, nu prea ai foarte multe optiuni, in afara de faptul ca trebuie sa mergi la farmacie si sa-ti achizitionezi o crema speciala pentru ingrijire. Vestea buna este ca, in urmatorii ani, este posibil ca acest lucru sa nu se mai repete.

Cercetatorii mai multor universitati americane afirma ca au descoperit o molecula responsabila de durerea provocata de arsurile solare. Blocarea acestei molecule numite TRPV4 ar putea proteja pielea impotriva efectelor dureroase provocate de soare. Aceasta molecula este, de fapt, un canal care se gaseste la suprafata stratului superior al pielii. In timpul expunerii la soare, razele UV activeaza canalul care se deschide, lasand ionii de calciu sa treaca prin celule. Acest aflux este cel care provoaca durerea, usturimea si mancarimile.

    Oamenii de stiinta au realizat teste pe soarecii de laborator si pe esantioane de piele umana. In momentul in care canalele au fost dezactivate, pielea a fost mai putin rosie si mai putin sensibila la atingere. Astfel, aceasta molecula devine o noua tinta in ceea ce priveste tratarea arsurilor solare si a problemelor cronice provocate de acesta. Expertii ar putea dezvolta produse care sa blocheze aceasta molecula, insa pana atunci este neaparat necesar sa joci cartea prudentei.

 

Text: Ruxandra Raica