Balkanik! Festival, primul balci urban din Bucuresti

Vineri, sambata si duminica – pe 12, 13 si 14 septembrie a avut loc intr-un spatiu de poveste Balkanik! Festival, primul balci cu accente urbane din Bucuresti ajuns la editia cu numarul patru. Daca va era dor de atmosfera targurilor de altadata, la acest festival am surprins nostalgia acelor vremuri de demult. Muzica buna, mancarea delicioasa si traditiile au fost elementele care i-au atras pe romani in Gradina Uranus pentru a se relaxa si a profita de zilele caldute de toamna. Echipa Tonica a fost prezenta la acest festival si va poveste si voua care a fost atmosfera generala si cum s-au simtit cei prezenti.

 Arome si muzica balcanica

Cu ocazia inceperii toamnei Bucurestiul a fost impanzit de arome imbietoare. Berbecutul la protap, muraturile, branzeturile, delicioasele baclavale, cataiful, castanele coapte, gulasul unguresc, papricasul, fasolea cu ciolan, mamaliga, balikul, aromata cafea la nisip au transformat Gradina Uranus, locatia aleasa pentru desfasurarea acestui festival, intr-un desfrau al culorilor si gusturilor. Cei care au patruns in aceasta locatie in cele trei zile de festival s-au putut relaxa in zona de lounge Tea&Coffee pentru ca mancarea sa le tihneasca. S-au putut aseza pe baloti de baie acoperiti cu presuri si au putut depana povestiri pana tarziu in noapte la lumina lumanarilor. Vineri au urcat pe scena Caci Vorba din Polonia, Mahala Rai Banda din Romania si Taraf de Haidouks tot din Romania. Sambata muzica a fost asigurata de Balkan Taksim din Romania, Kottarashky and The Rain Dogs din Bulgaria si Kiril Djaikovski ft. TK Wonder & Ghetto Priest din Macedonia. Duminica atmosfera a fost intretinuta de Akuiaku – improvisation – Romania, Django Lassi din Germania si Shantel & Bukovina Club Orkestar din Germania.

 

Balci urban

Targul mestesugarilor le-a oferit celor prezenti dar mai ales copiilor ocazia sa experimenteze roata olarului, sticlaria, sa realizeze podoabe tiganesti si sa pe picteze pe apa. Pentru cei putin mai mari a fost amenajata o zona de selfie-uri. Organizatorii au pus la dispozitie si o caruta cu paie pe care au incarcat-o cu baloti, dar si mustati si barbi pentru cele mai frumoase si haioase poze care au fost incarcate pe Facebook cu hastagul #balciurban. Nu au lipsit jongleriile, acrobatiile si picioroangele. O statuie vie ce o intruchipa pe Fetita cu Chibrituri i-a asteptat la intrare pe vizitatori. Luminile scenei si mirosurile imbietoare s-au prins intr-o hora frenetica si incet-incet picioarele au inceput sa danseze pe nisipul din Gradina Uranus. Ritmuri de electro-gypsy swingcore si gypsy fusion au rasunat in intreaga Gradina. Si chiar daca festivalul s-a incheiat in luna octombrie sunteti asteptati la Asia Fest pentru a regasi cultura asiatica, dar si la Tea&Coffee Festival pentru ceaiuri si cafele sorbite cu placere.

 

Text: Ruxandra Dumitrescu