Bijuterii nemuritoare

V-ati intrebat vreodata ce inseamna o bijuterie nemuritoare? Noi am cautat dincolo de frumusetea unei bijuterii, dincolo de designul sau, si am descoperit adevarate comori a caror pretiozitate este demna de a traversa secole si de a incanta generatii si generatii. Am stat de vorba cu Marian Iancu, directorul Galeriilor Sabion, si am aflat cum reusesc aceste mici obiecte sa ajunga la gradul de obiecte de arta.Care este povestea casei de bijuterii Sabion?

Povestea incepe in urma cu 16 ani si continua ca o poveste de succes. A inceput ca o mica afacere de familie, dintr-o mare pasiune pentru bijuterii. Ideea a pornit de la readucerea creatiei de bijuterii la titulatura de arta. Sub umrela casei de bijuterii Sabion s-au adunat artisti romani, artisti de arta plastica, cu ajutorul carora am reusit sa cream bijuterii si nu numai. Am creat si spatiul unde sunt expuse aceste bijuterii.

Ce fel de bijuterii gasim la Sabion?

La Sabion gasim bijuterii pentru cei carora le place arta si pentru cei care isi doresc bijuterii unicat, manufacturate. Aici nu gasim bijuterii de serie, de masa. Sunt bijuterii asupra carora bijutierul isi pune atat amprenta materiala cat si cea sufleteasca, spirituala.

Din ce materiale sunt confectionate si ce fel de pietre le compun?

Materialele sunt pretioase: aur, tantal, platina, argint, iar pietrele sunt doar pietre naturale si materii organice.

Este corect sa purtam o bijuterie de aur impreuna cu o bijuterie din argint? Exista posibilitatea de a se deteriora aurul?

Argintul se foloseste in alierea aurului. Bijuteriile de aur de 14k si de 18 k au in componenta si argint. Purtarea in acelasi timp a unei bijuterii din aur si a unei bijuterii din argint nu dauneaza calitatii nici a aurului si nici a argintului. Unii cred ca argintul scade karatele aurului, nu exista asa ceva!

Sunt anumite materiale care inegresc pielea atunci cand le purtam, de exemplu argintul are aceasta reactie. De ce se intampla acest lucru?

Argintul, prin excelenta, este un metal care oxideaza in contact cu aerul, adica se inegreste. Multe bijuterii vechi trec prin acest procesc si capata acea patina nobila, dar este vorba doar de oxidare. Bijuteriile din argint purtate des isi pastreaza stralucirea mult mai mult timp decat cele pe care nu le purtam, pentru ca argintul conlucreaza pozitiv cu grasimea umana.

Are legatura si cu sanatatea persoanei care poarta bijuteria de argint?

Mai mult sau mai putin. Aciditatea din organism poate fi responsabila de innegrirea unei bijuterii. Si aurul poate trece prin acest proces, si asta datorita aliajului din argint. Nu exista aur pur in bijuterie, ci, in functie de culoarea sa, poate avea in componenta argint, cupru sau alte metale, care pot oxida.

Se pot considera pietrele pretioase ca fiind talismane pentru purtator?

Sigur ca da. Din cele mai vechi timpuri, oamenii credeau ca pietrele au propria viata si aduc beneficii asupra celor care le poarta. Intre bijuterie si cel care o poarta se creeaza o legatura.

Ce fel de bijuterie ar caracteriza cel mai bine o femeie?

De exemplu, pe Madeleine Albright o caracterizau brosele. Categoric ca erau momente cand comunica cu ajutorul acestora. De asemenea, reprezentative pentru Liz Taylor erau colierele. Pentru fecare femeie in parte exista o bijuterie care o caracterizeaza si cu care intra intr-o simbioza.

Ce fel de bijuterie ati recomanda pentru o tinuta eleganta, de seara.

Bijuteriile trebuie asortate cu rochia, cu culoarea parului si cu culoarea tenului. De asemenea, in alegerea cerceilor conteaza foarte mult forma fetei. Exista bijuterii elegante potrivite doar pentru tinutele de seara.

Cum se pastreaza si se curata o bijuterie?

Se recomanda ca bijuteriile sa se pastreze separat si nu toate in aceasi caseta. Fiecare bijuterie trebuie sa aibe cutia sa sau saculetul sau pentru a nu intra in contact cu celelalte. Este contraindicat sa curatam singuri bijuteriile, toaletarea lor se face doar de catre bijutier. Bijuteriile cu pietre naturale sunt destul de sensibile la actiunea unor produse chimice, de aceea, un sfat in aceasta privinta ar fi sa punem bjuteriile dupa ce am terminat de aranjat, dupa ce am finalizat partea cosmetica.

Exista bijuterii nemuritoare? Ce anume le face nemuritoare?

Exista bijuterii nemuritoare, noi le spunem bijuterii de familie sau de colectie. Acestea sunt create si manufacturate de bijutier si se pot lasa mostenire generatiilor viitoare. Noi cream bijuterii de familie. Metalele si pietrele pe care noi le folosim le fac sa reziste in timp, si asta este cel mai important.

La Sabion se pot face bijuterii pe comanda. Care a fost cea mai bizara cerinta in acest sens?

De-a lungul timpului, am creat de la coroane, carcase de brichete si pana la posete din aur. Au fost comenzi pe care le putem numi bizare, dar asta doar din punctul nostru de vedere.

Text: Madalina Manole