Black Is King – noul album al lui Beyonce

Weekend-ul trecut, Beyonce a lansat un nou album, Black Is King, pe platforma Disney+. Albumul vizual oferă o nouă abordare a poveştii Regele Leu, cu personaje umane. Naraţiunea este despre iniţierea unui băiat de culoare.

Întregul album se potriveşte contextului actual. Protestele declanşate de moartea omului de culoare, George Floyd, integrează perfect albumul în campania de susţinere a comunităţilor afro-americane.  

Din acest proiect mai fac parte şi cântăreaţa nigeriană Yemi Alade, sud-africana Busiswa şi ghanezul Shatta Wale.Black Is King este sau nu autentic?

Totuşi, există şi voci care au criticat procesul de “wakandificare” folosit de Beyonce, termen ce face trimitere la Wakanda, regatul imaginar plasat în Africa şi în care se desfăşoară acţiunea proiectului “Black Is King” şi a filmului “Black Panther”.

Criticile pentru acest album vin şi din partea africanilor autentici, care susţin că Beyonce este o artistă americană, originară din Houston, şi că ar fi oferit o versiune deformată şi amalgamată asupra Africii.

Beyonce şi Disney

Superstarul american în vârstă de 38 de ani, Beyonce, va semna un contract imens pentru trei proiecte marca Disney, în acest an. 

Nu este prima dată când Beyonce semnează cu marele producător Disney. Ea a interpretat vocea Nalei din The Lion King, apărut anul trecut şi a realizat coloana sonoră a primului film Pantera Neagră. Prima sa colaborare cu Disney a fost în 2007, când a apărut în Alice In Wonderland.  

Text: Bettina Cristea