Boli frecvente in sezonul rece

Cele mai frecvente boli ale sezonului rece sunt inflamatiile acute ale cailor aeriene respiratorii superioare (nas, sinusuri, faringe, ureche, laringe, trahee).

RINITELE ACUTE sunt initial virale (rinovirusuri, mixovirusuri, adenovirusuri etc) si ulterior devin bacteriene (mucopurulente). Contagiunea este simpla sau directa prin intermediul particulelor de secretie nazo-faringiana (picaturile Flügge) imprastiate in mediul inconjurator de orice persoana care tuseste, stranuta, vorbeste. Simptomatologia initiala consta din cefalee, curbatura, stranuturi, rinoree apoasa, obstructie nazala, disparitia mirosului. Ulterior rinorea devine mucopurulenta iar semnele generale scad in intensitate. Evolutia este frecvent spre vindecare completa. Rareori apar complicatii precum otita medie acuta, sinuzita acuta, laringotraheobronsita acuta (in caz de infectie pe un teren debilitat).
Tratamentul in rinita acuta necomplicata consta din antiinflamatoare locale si generale, vasoconstrictoare, hidratare. Complicatiile descendente bacteriene necesita instituirea precoce a unui tratament antibiotic cu spectru larg.

SINUZITELE ACUTE pot avea:
– cauze locale: deviatie de sept nazal, rinita cronica hipertrofica, traumatice, tumorale;
– cauze generale: alergia, fragilitatea imuno-biologica generala, bolile infectioase, factorii determinanti fiind infectiile bacteriene diverse.
Diagnosticul pozitiv al unei sinuzite acute se pune pe triada simptomatologica: cefalee in regiunea mediofaciala, vertex sau ceafa, obstructie nazala unilaterala, rinoree unilaterala seromucoasa, mucopurulenta sau purulenta. Toate simptomele se pot observa prin examenul clinic care deceleaza sensibilitate la palparea punctelor sinusale si tumefierea mucoasei nazale la rinoscopia anterioara si pe examenul paraclinic reprezentat de radiografia sinusurilor fetei care deceleaza modificari caracteristice (lama de lichid, voalare) si sinusoscopie. Evolutia poate fi spre vindecare (daca terapia este adecvata) spre cronicizare (terapie necorespunzatoare, boala neglijata, factorii favorizanti isi continua actiunea) sau spre aparitia de complicatii (eventualitate rar intalnita astazi). Tratamentul este medical, simptomatic si etiologic: vasoconstrictoare, aerosoli, antialgice, antiinflamatoare, antibiotice.

ANGINELE ACUTE sunt inflamatii produse de virusi, bacterii,  levuri (mai rar).
Anginele pot fi erimatoase (virala, streptococica, meningococica), eritematopultacee (streptococica, stafilococica, pneumococica infectioasa, candida), pseudomembranoase (streptococica, stafilococica, pneumococica, mononucleoza infectioasa, difteria), veziculoase (herpetica), ulceroase, ulceromembranoase sau ulceronecrotice (fuzospirili, streptococ, anaerobi, sifilis, febra tifoida etc). Sindromul anginos consta din febra, dureri spontane si la deglutie (disfagie) cu iradiere sau fara in urechea ipsilaterala. Pe langa manifestarile clinice generale, examenul clinic evidentiaza aspecte clinice particulare fiecarui tip clinic de angina. Pentru confirmarea diagnosticului pozitiv sunt necesare si examenele paraclinice (hemoleucograma completa, VSH, fibrinogen, proteina C reactiva, ASLO, examen sumar de urina, exsudat faringian). Tratamentul consta din repaus la pat, dieta, tratament simptomatic (antiinflamatoare, antialgice, antipiretice) si tratament etiologic (antibiotice). Pentru ca cea mai frecventa etiologie (in 80-90% din cazuri) este streptococul betahemolitic grup A, tratamenul cel mai des instituit este cu penicilina, urmata de Moldamin la cei cu sindromul poststreptococic.

LARINGITELE ACUTE sunt alt tip de probleme de sanatate in sezonul rece.  Laringele la copil are anumite caractere (mai ingust, mai reflexogen, mucoasa mai bogata in tesut limfatic si usor decofabila) care il diferentiaza de laringele adultului si care il face sa fie mai rapid predispus la edem si deci, la dispnee. Laringita acuta a copilului survine cu o frecventa maxima intre 1 si 6 ani, cauza fiind o infectie mono sau polimicrobiana sau chiar virala (virus influenzae, parainfluenzae etc). Laringitele acute simple (benigne) sunt insotite de raguseala si tuse iritativa, fara dispnee, cu stare generala neafectata. Laringoscopia indirecta evidentiaza o congestie difuza supraglotica.
Laringele acute sufocante sunt intens dispneizante:
1. in  laringita striduloasa inflamatia si edemul sunt supralaringiene, sufocarea fiind determinata de spasmul larigian indus de inflamatie;
2. in laringita supraglotica etiologia este virala (influenzae) inflamatia si edemul sunt la nivelul epiglotei, dispneea este simptomul dominant si este insotit uneori de cornaj si tiraj suprasternal;
3. in laringita subglotica etiologia este tot virala, edemul este sub corzile vocale, simptomatologia este aceeasi ca mai sus.
Tratamentul consta din antibiotice si corticoterapie pe cale generala, oxigenoterapie, aerosoli. ~n caz de dispnee intensa se practica intubatie sau traheostomie de urgenta.

OTITELE MEDII ACUTE CONGESTIVE sunt inflamatii exudative ale timpanului si ale mucoasei urechii medii, insotite de otalgie si hipoacuzie. Subiectiv: dureri profunde in ureche, hemicranie, senzatie de ureche infundata, acufene grave. Functional: hipoacuzie de transmisie progresiva. Obiectiv: durere la palpare, semne de participare inflamatorie mastoidiana, timpan rosu, bombat. Semne generale: la copil foarte intense si uneori preced simptomatologia auriculara.  Ca tratament vom folosi antibiotice si antiinflamatorii nesteroidiene pe cale generala si locala, intraauricular, solutii antiflogistice si intranazal, decongestionante si dezinfectante.

Text: Dr. Daniela Mischie
Medic specialist ORL
Centrul de Diagnostic si Tratament “Victor Babes“
Tel.: 322.92.50; 323.14.88; 323.14.89; 9609.