Bucuresti, capitala filmelor de Cannes si Oscar

Afisul festivalului si imagine din filmul lui Asghar Farhadi, cu Penelope Cruz si Javier Bardem

Incepand cu 19 octombrie, timp de zece zile, Bucurestiul va deveni Capitala filmelor de Cannes, a premierelor si premiantilor, a invitatilor de onoare, a proiectiilor valoroase – cu evenimente special dedicate filmului romanesc, a omagierii marilor actori si cineasti.

Catena este sponsor traditional al acestui proiect cultural initiat in 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul lui Thierry Frémaux, Delegatului General al Festivalului de la Cannes, iar SENSO TV si TONICA sunt Parteneri media ai evenimentului.Un laureat cu  2 Premii Oscar in deschidere

Les Films de Cannes à Bucarest 2018 se va deschide cu filmul regizorului Asghar Farhadi, singurul regizor laureat cu doua premii Oscar pentru cel mai bun film strain. Lungmetrajul ”Everybody Knows”, cu Penélope Cruz si Javier Bardem in rolurile principale, nu va fi singurul film al regizorului prezentat la Bucuresti, el va fi urmat de o sectiune retrospectiva dedicata acestuia, in cadrul careia vor avea proiectii si filmele ”About Elly” (2009) si ”A Separation” (2012) – primul film de Oscar.

Filme romanesti printre “Avanpremierele toamnei”

 ”Les Films de Cannes à Bucarest isi propune sa sprijine concret, incepand cu aceasta editie, distributia de film romanesc sau in limba romana prin acordarea unui suport de distributie in valoare de 5000 de euro” – a declarat regizorul Cristian Mungiu, Directorul festivalului.

Filmul castigator va fi ales de catre publicul care este invitat sa-si exprime preferintele prin vot, la finalul proiectiilor si va fi anuntat in cadrul ceremoniei de inchidere a festivalului.

Cele opt proiectii sunt:

”Un om la locul lui”, regia Hadrian Marcu

”Alice T”, cel mai recent film regizat de Radu Muntean (protagonista, Andra Guti – Premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Locarno)

Beautiful Corruption”, o productie Republica Moldova, regia Eugen Damaschin

”Distanta dintre mine si mine”, primul lungmetraj semnat de Mona Nicoara

Lemonade”, filmul de debut al Ioanei Uricariu care a avut premiera in acest an la Berlinala – Premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Sarajevo,

Dragoste 1: Caine”, regia Florin Serban

”Touch Me Not”, debutul Adinei Pintilie, castigator al ”Ursului de Aur” la Berlin

Tot in cadrul acestei sectiuni are loc si proiectia in premiera in festival a unui film 3D – ”My Life Rehearsed in One Leg”, regizat de Bogdan Mustata, care a debutat cu scurtmetrajul ”O zi buna de plaja”, castigatorul Ursului de Aur la Berlin, in 2008.

Un alt eveniment in premiera pentru festival este si proiectia unui film de televiziune: primul episod din serialul original realizat de HBO Romania, Hackerville”, regizat de Igor Cobileanki si Anca Miruna Lazarescu.

Evenimentul se va desfasura in mai multe sali din Bucuresti – Cinema PRO, Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Cinema Union, CINETic, Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City, dar si in alte orase din tara, precum Timisoara, Arad, Cluj, Iasi.

 Text: Cristina Dudau