Când arta se poartă

Andreea Buga este nu doar unul dintre reprezentanții noului val de tineri designeri români, ci și un artist care aduce arta mai aproape de publicul tânăr prin intermediul unor colecții vestimentare minunate realizate din mătase imprimată cu lucrări de artă. Fără altă introducere, lăsăm cuvintele ei și imaginile să spună povestea unui brand și a unor creații făcute indiferent de trecerea modei și a vremurilor.La drum cu ARGO

ARGO s-a născut din pasiune și curiozitate, din iubirea și dorința de cunoaștere a artei și a secretelor ei. Pentru mine întotdeauna vor exista povești de admirat și confluențe ale artelor de dezvăluit. Încerc să văd arta din modă și moda în artă, dar mai ales să simt cum un tablou se transformă dintr-un moment păstrat pe o pânză într-o creație vestimentară, imprimată pe mătase.

Magia poveștilor în Golden Hour

Anul acesta, cea mai nouă colecție, Golden Hour, prezintă un alt artist desăvârșit: Dem Demetrescu. Cunoscut ca ilustrator și desenator de bandă animată încă din anii ‘30, Dem Demetrescu a prețuit copiii și le-a creat un loc de joacă în care să intre cu ajutorul imaginației. Povestea lui Harap Alb este o sursă de curaj și inspirație în care ilustrațiile au completat fantasticul cuvintelor și nostalgia personajelor.

Cucerită de magia poveștii am transformat-o în artă purtabilă, în unduiri de mătase și atingeri delicate, cu note puternice de culoare și fantezie, în care ilustrațiile te plimbă prin amintirile copilăriei. Și acum îmi aduc aminte când am ascultat prima oară povestea lui Harap Alb și am rămas fascinată de Cerbul magic bătut cu diamante și de extraordinara, dătătoare de viață, Pasăre a Padisului de care nu mai auzisem vreodată.

Colecție atemporală

Acesta este momentul surprins de mine din opera lui Dem Demetrescu. Şi, imprimat pe mătase, l-am oferit tuturor iubitoarelor de frumos și celor care vor să simtă încă magia unei povești. Colecțiile mele sunt atemporale, nu fac parte dintr-un curent pentru că atunci când porți artă porți toată dăruirea și talentul unui artist, eşti îmbrăcată în creație și asta se simte până în adâncul sufletului, indiferent de trecerea modei și a vremurilor.
Mai mult ca niciodată, în aceste timpuri, arta este parte din noi și chiar dacă o vizităm sau o purtăm ea trebuie să ne îmbogățească spiritul, să ne facă mai buni și mai frumoși așa cum mătasea înnobilează orice creație vestimentară.

Portret de designer

Numele meu este Andreea Buga și fac parte din ARGO, o companie de artă care descoperă și adună informații despre artiștii români uitați și le promovează arta în toate domeniile. Aventura noastră este cu atât mai puternică cu cât reunim două părți ale artei: istoria artei și designul. Am absolvit Facultatea de Design, deci ce idee mai bună aș fi putut avea decât crearea obiectelor? Dar, nu orice fel de obiecte, ci obiecte de artă.

Iar planul era să promovez artiștii prin designul de modă și să îi fac cunoscuți celor care iubesc arta și frumusețea. Arta se poartă. Acesta este mesajul pe care ARGO îl răspândește prin colecțiile vestimentare, în care sunt imprimate pe mătase lucrări de artă ale unor artiști pe care noi îi promovăm.

 

Doi artiști, două colecții, două povești

Este prima colecţie a designerului Andreea Buga, un omagiu adus artistei Alma Redlinger.
„Poţi privi un tablou, dar nu poţi păstra momentul. Eu am vrut să păstrez clipa pentru femeile care simt mătasea ca parte din eleganţa şi atitudinea lor, care simt pe piele frumuseţea. Prima mea colecţie este ideea decupată din tablourile Almei Redlinger, alaiul florilor printate direct pe mătase. Reprezintă spiritul artei contemporane aplicat prin creativitatea designului vestimentar.”

Colecţia mixtă casual sporty-chic, Fancy Canvas (feminină) şi Fall Canvas (masculină), include tricouri, bomber jackets, pantaloni de trening, fuste şi rochii sport, în croiuri şi mixuri cromatice şi sunt realizate din materiale delicate ce oferă lejeritate şi permit pielii să respire.

Colecţia elegantă Fall New Silk este realizată în întregime din mătase şi pastrează parfumul florilor şi clipa naturilor statice, bogat decorate din tablourile Almei Redlinger.

Carusel

„Pentru Eva Cerbu, ne-a inspirat dorința ei, încă din anii ʼ70, de a imprima pe textile lucrările de grafică. Mi-a plăcut cel mai mult că a căutat cele mai bune soluții cromatice, a imprimat o serie de gravuri cu „Pescari“, trecând prin nuanțe de verde, violet, albastru, ocru, căutând armonia. De aici am pornit și am preluat această căutare în colecția mea dedicată Evei Cerbu. Am ales culoarea fiecărei lucrări „Pescari“ și am creat câte o minicolecție: Bluetopia, Greentopia, Redtopia si Violetopia. Împreună, ele sunt unitare, dar pe culori sunt compoziții de mătase, catifea, blană, lână, cașmir și angora.”

 Text: Cristina Dudău