Cauzele tenului foarte uscat. Vezi în ce categorie te încadrezi!

uscăciunea pielii

Odată cu sosirea anotimpului rece, tenul nostru are tendința de se usca din pricina vântului, a schimbărilor de temperatură din exterior și spații închise, ori chiar din pricina fularelor și eșarfelor care intră în contact cu pielea.

Dacă nu are parte de îngrijire intensivă, pielea aflată în fața acestor factori externi poate suferi, în timp, complicații, printre care posibilitatea apariției eczemelor, cum ar fi dermatita atopică.

Oferă pielii uscate, cu senzație de mâncărime și predispusă la atopie, îngrijirea de care are nevoie, cu tratamentele dermatologice Xerolact de la Rilastil. Gama redă hidratarea pielii și calmează mâncărimea.

Medicul chirurg estetician Iancu Morad ne spune care sunt cauzele uscării excesive a pielii, chiar obiceiuri dăunătoare pe care le practicăm zi de zi. Parfumul din produsele cosmetice usucă pielea

Parfumul are, în general, tendința de a usca pielea și a de a o irita pe cea deja deshidratată. Este de preferat, din acest motiv, să evităm produsele de îngrijire care conțin parfum. Poate că cele cu miros plăcut sunt mai tentate, dar trebuie să ne gândim că, la nivelul pielii, pot pe termen lung să facă mai mult rău decât bine. Citiți întotdeauna cu atenție etichetele produselor pe care le cumpărați și alegeți-le pe cele mai curate.

Săpunul absoarbe uleiurile naturale ale pielii

Multe săpunuri existente pe piață sunt formulate astfel încât să absoarbă uleiurile naturale de la nivelul pielii. Tocmai de aceea, este de preferat să nu ne spălăm pe față cu săpun, ci cu produse special concepute pentru curățarea și hidratarea în același timp a tenului.

Tratamentele pentru acnee și retinolul provoacă uscăciunea pielii

În general, tratamentele pentru acnee pe bază de acid salicilic și produsele de îngrijire pe bază de retinol accelerează procesul de schimbare a celulelor pielii, iar asta produce uscăciunea pielii.

Ritualul de îngrijire a tenului începe cu Rilastil Acnestil, gama de tratamente dermato-cosmetice special creată pentru tenul gras și predispus la acnee. 

Asta nu înseamnă că nu ar trebui să mai folosim acest tip de produse. Ar trebui să le folosim însă doar la recomandarea medicului. Să îi semnalăm acestuia orice problemă apărută, iar el va stabili frecvența cu care e bine să le folosim.

Aerul rece și uscat, efecte negative asupra tenului

Aerul rece și uscat pe care îl resimțim în special pe timp de iarnă este extrem de nociv pentru piele. Nu doar aerul de afară usucă tenul, ci și aerul cu căldură artificială din casă poate avea exact aceleași efecte negative. Atunci când umiditatea este redusă, tenul are de suferit, se usucă și devine iritat.

Un sfat ar fi să avem în casă un umidificator care să rezolve măcar o mică parte din problemă.

Dușurile fierbinți nu fac bine pielii

În special în sezonul rece, un duș lung și fierbinte este pe placul multora după o zi grea în care am suportat temperaturile scăzute. Din păcate, acest obicei, mai ales dacă devine unul zilnic, poate afecta în mod negativ calitatea pielii. Mai exact, usucă pielea. Atât de pe față, cât și de pe corp. Cel mai bine este să limităm dușurile la maxim 5 – 10 minute, iar temperatura apei să fie caldă, nu fierbinte.

Înaintarea în vârstă provoacă uscăciunea pielii

Pielea tinde să fie mai uscată odată cu trecerea anilor, ca parte a procesului natural de îmbătrânire. Cam după vârsta de 40 de ani, această problemă se accentuează în general. Asta deoarece, în timp, pielea corpul nostru produce cantități din ce în ce mai mici de uleiuri naturale. La femei, schimbările hormonale asociate cu menopauza au efecte foarte neplăcute asupra texturii pielii.

Putem avea genetic tenul excesiv de uscat

Oamenii de știință au demonstrat prin diferite studii faptul că și tenul uscat se poate moșteni. Anumite mutații ale genelor care controlează producția de proteină filagrina, ce joacă un rol în formarea și hidratarea barierei cutanate, pot provoca mai multe afecțiuni ale pielii. Persoanele cu aceste mutații au pielea foarte uscată și astfel prezintă un risc ridicat de dezvoltare a diferitelor tipuri de eczeme, cum ar fi dermatita atopică.

Cristina Dudău

Foto Shutterstock