Ce tip de ten ai?

Ce tip de ten ai?Un lucru simplu pe care trebuie sa-l faca orice femeie: sa-si cunoasca bine natura pielii (grasa, uscata, neutra). Altfel, prin tratamentele pe care le faceti riscati sa ajungeti la un rezultat invers celui cautat.

Sa eliminam mai intai cauzele erorilor

Prima cauza: femeile sunt adesea inselate asupra naturii pielii lor din cauza micilor anomalii. De exemplu, aveti narile adesea lucitoare, expuse punctelor negre, porii dilatati. Trebuie sa trageti concluzia ca pielea este grasa? Se poate ca ea sa fie foarte uscata, si seboreea s-a localizat doar pe nari. Aplicand pe tot obrazul astringentele de care are nevoie numai nasul, veti compromite grav starea epidermei.
A doua cauza de greseala: pielea isi schimba natura. Aceasta schimbare se poate face pe nesimtite sub influenta unui nou regim alimentar, unei boli, varstei, climatului, dupa cum, de asemenea, ea poate fi definitiva sau trecatoare…. De exemplu la sporturile de iarna, sub influenta frigului, aproape toate epidermele devin uscate si au nevoie de substante grase. Pe cata vreme in tarile calde, pielea uscata are tendinta de a deveni grasa si are nevoie de lotiuni tonice, care sa o improspateze… Daca faceti cura de slabire printr-un regim lipsit de orice grasime comestibila, asteptati-va la o modificare a epidermei.
Atentie: nu confundati pielea jilava (transpiratia obrazului) cu pielea grasa (eliminare de seboree); multe tinere ne scriu ca atunci cand danseaza sau fac sporturi, fata lor devine “stralucitoare si grasa”.
 
Stralucitoare poate, dar grasa ramane de vazut !

1. Proba hartiei de matase
Aplicati la desteptare, inainte de a va face toaleta, o hartie subtire, in asa fel incat sa acoperiti obrazul, cum ati face cu o masca; apasati-o pe epiderma la frunte, pe obraji, la tample, barbie, timp de cateva minute. Apoi lasati-o jos si priviti-o cu atentie; daca pielea este grasa, foaia va fi patata si translucida, natural cu pete mult mai accentuate. Daca pielea este normala, hartia va prezenta cateva urme usoare de grasime, dar putin accentuate… Daca pielea este uscata, foaia nu va fi deloc schimbata. In sfarsit, daca epiderma prezinta anomalii, locuri grase si locuri uscate, coala de matase vi le va arata ca un negativ fotografic; veti sti astfel, exact, diferitele puncte pe care trebuie sa le tratati cu astringent sau cu lapte.

2. Proba talcului
Dimineata, la sculare, sau seara, tarziu (dupa o zi foarte agitata), pudrati-va foarte repede si foarte mult obrazul cu pudra de talc obisnuita din urmatoarele doua motive: mai intai fiindca ea este colorata in acelasi ton cu epiderma si deci putin vizibila, si apoi fiindca este foarte fina, foarte aderenta.

3. Proba oglinzii
Prin studiul atent al aspectului pielii veti invata sa-i cunoasteti natura. Exista oglinzi care maresc puternic, si de care are neaparata nevoie o femeie cu grija de frumusetea ei. Oglinda care mareste trebuie completata cu un sistem mobil de luminare (printr-o lampa electrica puternica) incat sa poata lumina piezis. Relieful pe care-l observati, natura ridurilor care apar, dezvaluie starea grasa sau uscata.

Semnalul ridurilor
Sa luam ridurile: sunt distantate intre ele, adanci, rotunjite? Pielea voastra este grasa. Sunt fine, apropiate, asemanatoare unei hartii sifonate? Atunci pielea este uscata. Relieful pielii grase (luminate oblic) pare asemanator cu coaja unei portocale mari: el este noduros si prezinta mici “gaurele” din distanta in distanta: sunt punctele negre, porii dilatati. Relieful pielii uscate (tot in lumina oblica) este cojos, scortos, mai curand asemanator cu scoarta de stejar sau cu un crepon de matase; putem vedea, datorita maririi mari a oglinzii, celulele uscate gata sa se cojeasca si imperceptibilele zig-zaguri ale capilarelor. Daca pielea este frumoasa, normala, cu totul neutra (caz de altfel exceptional) nu se vede nimic suspect; epiderma prezinta un aspect neted, putin mai groasa decat in oglinda obisnuita si fara nici o asprime deosebita. Dar cat de rara este o astfel de perfectie! Pielea, chiar si cea mai normala, prezinta intotdeauna “puncte” amenintate; dupa starea grasa sau uscata a acestor locuri fragile variaza si tratamentul.

O ultima proba plus recomandari
Mai exista inca un mijloc pentru probarea epidermei. Va spalati obrazul cu apa foarte calda si cu un sapun… Ce simtiti imediat? O prospetime placuta, o senzatie de liniste? Pielea voastra este grasa. Simtiti, dimpotriva, epiderma gata sa plesneasca, arzatoare? Aveti pielea uscata. In aceeasi ordine de idei, faceti o energica frictiune cu alcool sau otet de toaleta; pielea grasa va simti o impresie placuta, pe cata vreme pielea uscata va suferi. Si invers, o crema grasa, pe o piele grasa, va produce o senzatie “suparatoare”: ea va face obrazul stralucitor ca un far. Aplicata insa pe o piele uscata, se va deosebi imediat, va da o impresie binefacatoare si “va straluci” putin, dupa cat de repede si definitiva va fi absortia.
Veti simti de altfel foarte bine, pipaind cu degetul, cum primeste pielea crema pe care o intindeti; pe o piele grasa, crema aluneca putin, degetele se afunda elastic in epiderma. Pe o piele uscata, din contra, crema se lipeste, patrunde; epiderma face sa se auda o “fosnitura” foarte caracteristica (mai ales pe frunte). Iata cate mijloace si indicii usoare dar totodata revelatoare pentru o femeie care stie sa se observe.

Text: Corina Haraciu, estetician
august 27th, 2004 by tonica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate