Cea mai bună actriţă franceză este… o româncă!

Anamaria Vartolomei

Anamaria Vartolomei, tânăra de origine română în vârstă de 23 de ani, a fost desemnată cea mai bună actriţă din Franţa devansând nume mari din cinematografia franceză, precum Sophie Marceau sau Virginie Efira.

Anamaria Vartolomei a primit premiul la cea de-a 26-a gală de decernare a Premiilor Lumieres, pentru rolul din filmul „L’Evénèment”, regizat de Audrey Diwan. De asemenea, „L’Evénèment” a fost desemnat cel mai bun film francez al anului 2021. El va putea fi văzut în 2022 şi în cinematografele din România.“Evenimentul” care a vrăjit cinematografia franceză

„L’Evénèment” spune povestea din romanul scriitoarei Annie Ernaux, privind experienţa sa din timpul unui avort, pe când procedura era ilegală în Franţa anilor ‘60, iar acesta a fost primul rol principal pentru românca Anamaria Vartolomei. O adaptare a romanului omonim de Annie Ernaux, filmul spune povestea unei studente strălucite din Franța de la începutul anilor 1960, interpretată de actrița franco-română Anamaria Vartolomei, care își vede emanciparea amenințată când rămâne însărcinată. Fără opțiuni legale disponibile, ea încearcă să găsească o modalitate de a avorta ilegal.

Drama despre avort „L’Evénement”, de Audrey Diwan, o regizoare franceză de origine română, a primit marele premiu, Leul de Aur, la Festivalul de Film de la Veneția,

Româncele care au vrăjit Parisul

Anamaria Vartolomei s-a născut în 1999 şi a copilărit în satul Plopu (Dărmăneşti) din judeţul Bacău până la 6 ani. Este unul dintre zecile de mii de copii români cărora părinții au vrut să le asigure un trai mai bun și au plecat să lucreze peste hotare. Părinţii săi emigraseră în Franţa încă de când ea avea 2 ani, astfel că a rămas în grija bunicilor, după care, la 6 ani, a plecat şi ea cu părinţii în Franţa.

A descoperit actoria la şcoală şi a debutat la vârsta de 10 ani, la Paris, în filmul „Mică mea prinţesă”, alături de Isabelle Huppert. Ea a fost aleasă să joace într-o poveste regizată de actrița franceză de orgine română, Eva Ionesco – My Little Princess, inspirată chiar din viața regizoarei. În copilăria sa, Eva Ionesco a fost fotografiată în ipostaze nud de către mama ei, fotografa franceză de origine română, Irina Ionesco. La vremea aceea, fotografiile au iscat controverse.

Iar pentru rolul său a fost nominalizată la Premiile Lumière, la categoria cea mai promițătoare tânără actriță în 2012.

A mai jucat în filme precum Jacky în regatul femeilor (2014) sau L’Idéal (2016). În 2017, ea a jucat unul dintre rolurile principale din L’Échange des princesses.

Tânăra Ana Vartolomei este de câțiva ani încoace și o prezență nelipsită de la prezentările de modă ale casei Chanel.

Cristina Dudău

Foto Hepta