Cele cinci limbaje ale iubirii. Iată cum să îl afli pe al tău

În urmă cu mai bine de treizeci de ani, o carte intitulată „Cele 5 limbi ale iubirii” de Gary Chapman a introdus în societate conceptul său omonim, și de atunci, a devenit parte a lexicului cultural. Nefamiliar? Ideea este că fiecare are un mod preferat de a exprima și de a primi dragostea și se încadrează într-una din cinci categorii sau „limbaje”: oferirea și primirea de cadouri, cuvinte de afirmare, atingere fizică, acte de serviciu și timp de calitate. A învăța să înțelegi limbajul iubirii partenerului tău te poate ajuta să îmbunătățești comunicarea și să-ți întărești relația.

Farmaciștii Catena recomandă setul cadou Royale Garden, creat de Baylis & Harding, special pentru ingrijirea mainilor, are parfum floral delicat si dulce, de piersica, bujor si iasomie, inspirat din aromele traditionale ale unei gradini englezesti.

Citește despre teoria limbajului iubirii, inclusiv despre cum să găsești limbajul iubirii tale și să îl pui în practică pentru a construi o relație fericită.Care sunt limbajele iubirii?

Practicarea limbajului iubirii partenerului tău și invers te poate ajuta să te apropii ca și cuplu, conform teoriei Dr. Chapman. Când știm cum trăim iubirea și, de asemenea, înțelegem modurile în care partenerul nostru experimentează și exprimă iubirea, ne ajută să creăm o conexiune semnificativă, sănătoasă și autentică.

Prin activitatea clinică a Dr. Chapman ca și consilier de cuplu, el a observat că partenerii au înțeles adesea greșit nevoile celuilalt, nu pentru că nu încercau să se conecteze, ci mai degrabă, aveau moduri diferite de a oferi și de a primi dragostea.

Oamenii au raportat adesea că nu se simt iubiți, în ciuda încercărilor partenerului lor de a-și exprima acest lucru. Chapman a descoperit că aceste modele de a oferi și primi iubirea au apărut din ceea ce își doreau clienții săi de la partenerii lor și le-a numit „cele cinci limbaje ale iubirii.”

Care sunt cele 5 limbaje ale iubirii?

Cadrul celor cinci limbaje ale iubirii își propune să ajute cuplurile să audă și să spună „Te iubesc”, recunoscând forma de exprimare a iubirii de la partenerii lor și arătându-și dragostea în moduri pe care cealaltă persoană din acea relație le poate aprecia. Chiar dacă te poți raporta la diferite expresii ale iubirii, teoria lui Chapman este că toți avem o limbă primară care pe care o folosim cel mai des.

1. Cadouri

Îți exprimi dragostea prin cadouri. Acestea pot fi atenții mici sau obiecte mai mari.

2. Acte de serviciu

Faptele vorbesc mai tare decât vorbele. Îți demonstrezi afecțiunea prin gesturi, cum ar fi gătirea unei mese, curățenia casei sau chiar să pui combustibil în mașină. Când alții fac același lucru pentru tine, te simți iubit.

3. Cuvinte de afirmare

Apreciezi cel mai mult să oferi și să primești dragoste prin cuvinte amabile, inclusiv complimente, laude și alte expresii verbale de sprijin sau admirație. Pentru tine, cuvintele vorbesc mai tare decât faptele.

4. Timp de calitate

Te simți cel mai iubit în timp ce petreci timp semnificativ cu partenerul tău. Acest lucru poate însemna să luați masa împreună, să mergeți în vacanță sau să învățați împreună o nouă abilitate, cum ar fi pictura, olăritul sau dansul.

5. Atingerea fizică

Preferi să vă legați prin contact fizic. Gândește-te la îmbrățișări, sărut, ținere de mână și sex.

Cum să-ți determini limbajul iubirii

Există câteva semne revelatoare că favorizezi un limbaj al iubirii față de ceilalți, sugerează „Cele 5 limbaje ale iubirii”. Gândește-te la modul în care exprimi afecțiunea și reacționezi la manifestările de afecțiune ale partenerului tău.

Farmaciștii Catena recomandă în perioadele stresante, precum cele în care avem de dat examene sau când avem de dus la bun sfârșit anumite proiecte profesionale, dar și când ai nevoie de un aport de energie și este foarte important să avem grijă de sistemul imunitar, un supliment pe măsură. Susținătorul nostru este Tonico Forte, suplimentul alimentar care ne oferă energie și ne ajută să ne concentrăm întreagă zi și are un gust delicios de căpșune.

Vezi dacă te recunoști pe tine sau pe partenerul tău în oricare dintre aceste categorii.

Cadouri. Dai dovadă de dragoste și grijă prin cadouri, depui timp și efort suplimentar pentru a găsi cadoul perfect și te bucuri când primești cadouri.

Acte de serviciu. Cauți modalități de a fi de ajutor, cum ar fi să termini treburile gospodărești, să pregătești cina sau să faci comisioane importante, și apreciezi când partenerul tău face același lucru pentru tine.

Cuvinte de afirmare. Apreciezi să-ți împărtășești emoțiile și să-ți auzi partenerul vorbind despre ale lor. Depui eforturi pentru a oferi liniște și înțelegere partenerului, iar complimentele sunt cheia inimii tale.

Timp de calitate. Vii cu o grămadă de idei despre ce poți face tu și partenerul tău când sunteți împreună. Apreciezi să petreci timp de calitate cu partenerul tău și atunci când acesta îți acordă toată atenția, fără distragerea atenției.

Atingerea fizică. Îți place intimitatea fizică, să te îmbrățișezi, să atingi și să săruți. Când ești supărat sau ai o zi proastă, o îmbrățișare te calmează mai mult decât cuvintele.

O altă modalitate de a afla ce limbaj al iubirii preferi tu și partenerul tău este să faci testul lui Chapman, pe care îl găsești online.

Iulia Mirică

Foto: hepta