Cineasti romani prezenti la Cannes 2016

res-Cineasti romani la CannesFestivalul de Film de la Cannes, care se desfasoara anul acesta in perioada 11-21 mai, a ajuns la cea de-a 69-a editie, una cu noroc pentru cinematografia romaneasca, avand in vedere ca in acest an a batut recordul la numarul de nominalizari.Nominalizari Cannes 2016

Cristian Mungiu, cel care are deja in palmares marele premiu Palme D’Or castigat la Festivalul de la Cannes in 2007 pentru filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, a revenit anul acesta cu noua sa productie, Bacalaureat, film ce va avea premiera in Romania concomitent cu cea de la Cannes.

Un alt roman care intra, din nou, in competitia de la Cannes este regizorul Cristi Puiu. Acesta, in 2006, a fost premiat la sectiunea Un Certain Regard pentru filmul Moartea domnului Lazarescu, iar anul acesta aspira la marele premiu cu filmul Sierra Nevada.

Debutul in lungmetraj al lui Bogdan Mirica, cel de-al treilea aspirant la un premiu Cannes, este filmul Caini, ales pentru sectiunea Un Certain Regard. Aceasta sectiune este dedicata cineastilor care, printr-o viziune noua, impletita cu un stil nou, incurajeaza creatiile indraznete si originale. In plus, filmul Caini va concura si pentru trofeul Camera D’Or care revine celui mai bun debut din selectia oficiala. Lista insa nu se incheie aici, la celelalte categorii participand si alti cineasti romani:

  • Gabi Virginia Sarga si Catalin Rotaru, la sectiunea Scurtmetraj, cu pelicula 4.15 PM Sfarsitul lumii;
  • Ada Solomon, coproducatoare a filmului regizat de Maren Ade, intitulat Toni Erdman
  • Alexandru Badea, selectat la categoria Cinefondation pentru filmul Toate fluviile curg in mare;
  • Anca Damian, regizor, intra in competitie in programul Talents Adami Cannes, ce are drept scop descoperirea tinerelor talente cu varste intre 18 si 30 de ani;
  • Anamaria Antoci, producatoarea filmului Ilegitim, a fost selectata in programul Producers on the Move;
  • Oana Iancu intra in competitie in sectiunea Semaine de la Critique cu coproductia turco-franco-romana Album.

Catena, prin programul Catena pentru arta, sustine, pe langa arta plastica, arta vestimentara, arta fotografica, teatru si muzica, si productia cinematografica romaneasca.

Text: Madalina Manole