Contraceptia: optiuni si responsabilitati

Contraceptia: optiuni si responsabilitatiMetodele sigure si legale de contraceptie le-au oferit femeilor posibilitatea de a detine controlul asupra propriei vieti. Daca te-ai nascut dupa 1960, intr-o perioada in care contraceptia a devenit in mare masura o chestiune de optiune personala, poate nu realizezi ca aceasta libertate este relativ noua si a fost castigata abia dupa ani de zile de lupta.

  • Alegerea unui mijloc contraceptiv

Contraceptia este o tema la care ar trebui sa te gandesti atent. Nu trebuie sa lasi decizia la latitudinea partenerului tau, sa o reduci la o fuga data in ultimul moment la farmacie sau, mai rau, sa faci din ea o chestiune de superstitie si noroc. Gasirea mijlocului contraceptiv adecvat este o optiune personala. Un mijloc potrivit unei alte persoane poate fi absolut nepotrivit in cazul tau, iar unul care iti convine la 20 de ani este posibil sa nu-l mai consideri eficient la 40 de ani. Din nefericire, nu exista un mijloc contraceptiv perfect – unul care sa fie100% sigur, sa fie atat de usor de folosit, incat sa nu trebuiasca sa te mai gandesti la el, sa nu aiba efecte secundare sau consecinte negative pentru sanatatea ta.

  • Cum alegi metoda contraceptiva potrivita?

Primul punct de referinta este nivelul tau de confort personal. Daca o anumita metoda de contraceptie iti cauzeaza o stare de disconfort fizic sau emotional, nu o vei folosi probabil consecvent, de fiecare data cand ai contact sexual si atunci riscul de a ramane insarcinata creste. Daca pilulele contraceptive iti afecteaza stomacul sau iti cauzeaza depresii, sau daca esti de parere ca spermicidele sub forma de creme sau spume iti pateaza lenjeria, alege alt mijloc contraceptiv. Alegerea metodei potrivite reprezinta un echilibru intre factorii personali, emotionali si (uneori) religiosi..

Statistici

Ai putea crede ca sansele de a ramane insarcinata in urma unui singur act sexual neprotejat se apropie de 100%, dar nu este asa. Pe de alta parte, multe femei au aflat, spre spaima sau surpriza lor, ca nu sunt nici de 0%. Daca ai un raport sexual fara protectie in perioada ovulatiei, sansa de a ramane insarcinata este de 10%, conform statisticilor. Sansa se reduce la 2-3%, daca raportul sexual neprotejat a avut loc la 1-2 zile dupa menstruatie. Poti ramane insarcinata la inceputul ciclului, deoarece sperma isi pastreaza capacitatea fecundanta o zi sau doua, poate chiar mai mult, dupa ejaculare, si deoarece ovulatia se poate produce mai devreme decat de obicei. Sansele tale de a ramane insarcinata in oricare zi a unui ciclu menstrual complet, daca ai contact sexual neprotejat din 2 in 2 zile pe perioada unei luni, sunt de 15-20%. Pe termen lung, in aproximativ 80-85% dintre cupluri va interveni o sarcina dupa un an de activitate sexuala neprotejata din 2 in 2 zile, iar in 90% dintre cazuri, sarcina va interveni dupa 2 ani.

  • Eficacitatea contraceptiei

Eficacitatea contraceptiei depinde de doua lucruri: de eficacitatea metodei si de consecventa firii umane. Unele sarcini nedorite apar din cauza esecului metodei. In ciuda eforturilor tale si ale partenerului tau, prezervativele se pot rupe, diafragmele si membranele cervicale se pot deplasa in timpul actului sexual, iar steriletele pot fi expulzate sau pot esua in prevenirea implantarii oului fecundat. Tot ce poti face este sa folosesti consecvent, conform indicatiilor, mijlocul tau contraceptiv.

  • Care contraceptive sunt cele mai eficace?

Incepand cu cele mai eficace si continuand in ordine descrescatoare, cele la care te gandesti cel mai putin sunt cele mai bune: metodele contraceptive hormonale de lunga durata si sterilizarea chirurgicala au o eficacitate de 99%, referitoare atat la eficacitatea asteptata, cat si la cea reala. Urmatoarele pe lista sunt contraceptivele la care nu trebuie sa te gandesti de fiecare data cand ai nevoie de contraceptie: pilulele si dispozitivele intrauterine (DIU). Acestora le urmeaza prezervativele si diafragmele. Cea mai putin eficace metoda de contraceptie este lipsa contraceptiei.

Text: Alexandra Lupu

februarie 25th, 2021 by tonica

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate