Cosmeticele… avem vreodata prea multe?

shutterstock_50941141Am senzatia de multe ori ca oricate farduri, rujuri, creme sau oje ar avea femeile, tot nu sunt suficiente. Intotdeauna apare un alt ruj, mai hidratant, mai stralucitor, o crema revolutionara cu un ingredient-minune… pe care trebuie sa le avem!

  • Tentatii, tentatii…

Greul incepe atunci cand intram in magazinele de cosmetice. Inevitabil, aflate in fata rafturilor pline cu produse cosmetice, ne simtim slabe, cuprinse de dorinta de a le avea pe toate acasa si, in final, cedam. Macar un fard sa ne cumparam, sau inca un ruj, acela piersica, ce daca mai avem unul acasa, parca cel din magazin e putin mai deschis si mai hidratant, ar fi pacat sa nu-l avem… doar ne sta bine cu nuanta aceea. Cat despre oje… si aici e complicat. Oricine e fan oje stie ca, oricate ai avea, intotdeauna mai exista una pe care nu o ai. Si chiar daca nu avem timp sa ne facem zilnic manichiura in alta culoare, nu putem sa traim nici cu frustrarea ca nu o sa ne dam macar o data pe unghii cu acea oja… gri perlat.

Ce-i drept, nimic nu ne ajuta sa scapam de aceasta dependenta. Nici macar lipsa banilor. Ceva maruntis pentru un lipstick cat de mic tot gasim. Este si greu sa ne abtinem, tinand cont ca mereu apar alte si alte produse, cu ambalaje din ce in ce mai tentante, cu arome si culori imbietoare sau cu efecte noi pe care, fie ca exista, fie ca sunt doar inventii de marketing, vrem sa le testam. Iar daca mai sunt si editie limita, este clar ca le vom cumpara! Problema mai pleaca si din faptul ca, in general, ne plictisim repede de produsele pe care le avem si vrem mereu sa incercam ceva nou, chiar daca acel “nou” este asemanator cu cel vechi.

  • Feriti-va de beauty addiction!

De multe ori, in aceasta fascinatie fata de cosmetice, m-am trezit ca ajung acasa cu tot felul de produse asemanatoare, iar pe unele dintre ele nici macar nu le-am folosit de mai mult de 2-3 ori. Am o prietena care avea la un moment dat peste 100 de balsamuri de buze adunate, cu toate aromele si ingredientele posibile, alta care avea o pasiune pentru farduri si creioane pentru ochi in culori vii, iar eu trebuie sa recunosc ca am zeci de oje si la fel de multe farduri, dintre care cel putin 10 sunt in nuante de maro… intre care diferentele sunt aproape insesizabile atunci cand le intind pe pleoape. Daca am sta sa facem un scurt inventar al sertarului cu produse cosmetice, am descoperi cu siguranta ca am ingropat o mica avere in ele… si ca “investitia” nu se poate recupera. Exista cazuri si mai grave, sunt femei care isi ingroapa toti banii si se mai aleg si cu datorii, doar pentru a-si cumpara cosmetice – acestea sunt asa-numitele beauty addict, la care dorinta de a cumpara fara oprire produse cosmetice pleaca din nesiguranta, din neincrederea in frumusetea lor.

Cum ne-am putea “cenzura” acest cumparat compulsiv? Poate tinand cont cate produse exact avem din fiecare, cat insumeaza ele in bani, gandind atunci cand ne aflam in fata rafturilor de cosmetice si raportandu-ne la experientele anterioare. Sigur o sa mai avem mici escapade in lumea hipnotizanta a shoppingului de cosmetice, dar macar sa fie mai rare si mai putin costisitoare.

 

Text: Bianca Badescu