Cum au devenit rosul si verdele… culorile Craciunului

Rosu si verde de CraciunCand te gandesti la sarbatoarea Craciunului, dincolo de semnificatia spirituala, culorile rosu si verde sunt printre primele lucruri care-ti vin in minte. Dar oare cum au ajuns aceste doua culori sa reprezinte Craciunul? Pe marginea subiectului s-au creat controverse, insa foarte interesant este faptul ca aceste doua culori sunt singurele care supravietuiesc in natura atunci cand temperaturile scad. Ce simbolizeaza ele, de fapt, si cat de mult ne vom adanci in istorie pentru a afla adevarul?



Origini religioase

Pe 25 decembrie, romanii celebrau Saturnalia – sarbatoare inchinata zeului Saturn, iar festivitatea coincidea cu solstitiul de iarna. In timpul festivitatilor se daruiau coronite sfinte din ilice (stejar vesnic verde) si cu ele se decorau imaginile lui Saturn. Se pare ca, in secolul IV, conducatorii Bisericii Catolice au venit cu ideea de a sarbatori Craciunul pe 25 decembrie pentru a se uita de Saturnalia, deoarece traditia facea parte din religia pagana si ameninta existenta crestinismului. Primii crestini isi impodobeau casele cu ilice pentru a nu fi descoperiti si persecutati.

Poinsettia sau Steaua Craciunului

Planta numita Poinsettia a devenit simbolul Craciunului mult mai recent. I se mai spune Steaua Craciunului sau Craciunita, deoarece decembrie este luna in care ea infloreste la maximum, iar odata cu luna martie, devine in totalitate verde. Este orginara din Mexic, unde florile mici si galbene sunt inconjurate de frunze de culoare rosie si reprezinta un simbol al stelei din Betleem. Planta si simbolistica sa au fost introduse in America in 1828 de catre primul ambasador al Americii in Mexic, Joel Poinsett, dupa care a fost si denumita populara planta. Asadar, Poinsettia este considerata floarea Craciunului, dar tot n-am rezolvat problema rosului si a verdelui…

Adam si Eva

Cel mai probabil, traditia celor doua culori dateaza din anii 1300, cand ziua lui Adam si a Evei era sarbatorita pe 24 decembrie. In fiecare an, cu ocazia acestei zile, bisericile prezentau scena Paradisului, ce ilustra povestea parintilor omenirii, dar si Gradina Edenului. Sigur, nu putem vorbi despre aceasta poveste fara a avea si un mar roditor plin de mere coapte. Cum insa, pe timp de iarna, pomul in cauza nu putea fi gasit, s-a nascut propunerea ca merele sa fie agatate intr-un brad care simboliza Copacul Binelui si al Raului. Bradul decorat se pare ca a devenit atat de popular, mai ales in Germania, incat ideea a inceput sa fie, incet-incet, adoptata, brazii decorandu-se cu mere rosii. Se pare ca asa a aparut aceasta combinatie dintre cele doua culori, simbolul, sa-i spunem chiar oficial, al Craciunului.

Fie ca aceste doua culori te duc cu gandul la Mos Craciun, la ghirlande, la decoratiuni festive, la elfi, la ramurelele de vasc sau la credinta in Hristos, de la o cultura la alta, ele au o alta semnificatie. Pentru tine ce reprezinta, mai exact, verdele timid si rosul indraznet?

Text: Ruxandra Dumitrescu