Cum ne afecteaza sanatatea certurile in cuplu?

0123Cu totii ne ferim instinctiv de conflictele in cuplu si le simtim ca pe ceva negativ, insa cu toate acestea certurile apar inevitabil la anumite intervale de timp. Se spune ca certurile sunt eliberari ale energiilor negative si deci ca ar avea in definitiv un efect pozitiv. Pe de alta parte, chiar daca tensiunile sunt eliberate, totusi de multe ori ramanem intr-o anumita masura marcati dupa un astfel de conflict.

Ceea ce nu stim este ca certurile in cuplu trec dincolo de ceea ce simtim pe moment si au repercursiuni pe termen lung asupra sanatatii noastre fizice si mentale, arata un nou studiu publicat in revista Personal Relationship.

 

 

Atasamentul fata de partener loveste in sanatate in caz de conflict

Prin acest studiu s-a dorit analizarea schimbarilor emotionale care se petrec in cuplu dupa producerea conflictului, luand in calcul diferite stiluri de atasament emotional intre parteneri.  Inaintea studiului, stilurile de atasament emotional ale participantilor au fost masurate in functie de cat de anxiosi erau in relatie sau cat de mult evitau atasamentul emotional.

Zicala “sa nu te culci suparat” pare sa se demonstreze si stiintific, pentru ca toti participantii la studiu experimentau probleme cu somnul dupa ce trecusera printr-un conflict si in dimineata urmatoare resimteau efectele negative asupra starii de spirit. Problemele cele mai mari le aveau insa persoanele care erau anxioase in relatia lor si cel mai mic grad de deranj al somnului il aveau cei care evitau puternic atasamentul emotional.

In plus, studiul a descoperit o noua relatie intre conflicte si raspunsul cortizolului la trezire in dimineata urmatoare. Astfel s-a gasit o asociere doar la femeile care erau foarte anxioase in relatia lor: raspunsul cortizolului a fost semnificativ atenuat in zilele de dupa conflict.

 

Femeile sunt mai afectate de certurile in cuplu

Persoanele care au o casatorie fericita au o sanatate mai buna in general decat cei care au relatii conflictuale, iar cei care sunt nesiguri in relatia lor sunt mai vulnerabili la riscuri de sanatate pe termen lung decat altii. Cele mai afectate de conflictele in cuplu sunt insa femeile, care sufera si cele mai multe probleme de pe urma lor. De ce?

In primul rand, pentru ca femeile vad relatiile emotionale ca fiind extrem de importante. Buna intelegere cu partenerul le ofera femeilor o stare de bine si o senzatie de siguranta. Barbatii pe de alta parte nu vad relatiile ca avand o contributie la fel de importanta la satisfactia lor generala. Barbatii americani de exemplu considera independenta si dezvoltarea persoanla ca fiind mai importante ca si surse de implinire decat o relatie si de aceea sunt mai putin afectati de conflictele in cuplu.

In plus, femeile tind sa ia mai mult responsabilitatile asupra lor si sunt mai legate de suisurile si coborasurile relatiei. De asemenea, femeile mediteaza mai mult si de aceea au tendinta sa rememoreze conflictele, sa cantareasca ce a spus fiecare, iar aceasta retraire a conflictelor le provoaca din nou aceleasi reactii. Acest lucru inseamna ca sistemul imunitar si starea generala de sanatate le poate fi afectat si de catre un conflict mai vechi.

De aceea, cel mai bine pentru femei este sa isi concentreze atentia pe aspectele pozitive ale unei relatii si mai putin pe conflicte pentru a-si mentine starea de sanatate, buna-dispozitie si a-si imbunatati interactiunile cu partenerul. Iar barbatii isi pot pastra partenera sanatoasa daca in timpul conflictelor dau dovada de mai multa empatie, blandete si intelegere.

 

Text: Bianca Badescu

Sursa studiu: Sciencedaily.com