Cum sa dai gust mancarurilor fara a adauga sare

Cum sa dai gust mancarurilor fara a adauga sareO spun nutritionistii, o spun doctorii, o spunem si noi: excesul de sare dauneaza sanatatii organismului. Usor de spus, greu de scos definitiv din meniu, cu atat mai mult cu cat sarea da gust mancarurilor. Va amintiti povestea lui Petre Ispirescu, „Sarea in bucate”? Ei bine, cam asa stau lucrurile si in ziua de astazi. Insa, cu siguranta, putem sa reducem cantitatea adaugata si sa obtinem un gust rafinat si cu ajutorul celorlalte condimente. In sprijinul gurmanzilor, si nu numai, venim cu cateva sfaturi culinare care sa pacaleasca papilele gustative si sa adauge si un strop de sanatate in organism.

Otet balsamic

Otetul balsamic s-a nascut in orasul Modena din Italia si este considerat la ora actuala drept cel mai sanatos si gustos condiment din categoria sa. Este mult mai dulce decat otetul traditional din vin, alcool sau mere si are culoarea asemanatoare celei a sosului de soia. Daca vei combina doua linguri de otet balsamic cu una de miere si vei adauga mustar si un strop de ulei de masline, vei obtine sosul perfect, cu un gust usor amarui, pentru a asezona orice tip de salata si chiar carnea de porc. Si totul… fara sare!

Cimbru

Cimbrul este caracterizat de parfumul puternic si de gustul sau fresh si mentolat, specific bucatariei mediteraneene. Pentru a te bucura de savoarea sa, adauga-l in mancare la inceputul prepararii si garantat vei obtine un gust sofisticat si rafinat. Fara strop de sare! Cimbrul se potriveste de minune in supe, in orez sau alaturi de carne si cartofi la cuptor.

Cum sa dai gust mancarurilor fara a adauga sareMaioneza

Prepara-ti propria maioneza acasa fara a adauga sare, insa pune cu un strop de mustar sau de lamaie mai mult ca de obicei. O vei putea adauga atat in salate cat si alte preparate ca, de exemplu, cartofi fierti sau legume la cuptor. Carnea pe gratar este mai frageda si mai gustoasa daca o consumi cu maioneza alaturi. Astfel, iti promitem ca nu vei simti nevoia de a mai pune sare in mancare.

Condimente amestecate

Bucatarii stiu ca nu sarea este secretul unui preparat delicios, asa ca, daca vei ascunde sarea si vei cere o reteta savuroasa, nu mare ar trebui sa-ti fie mirarea cand vei vedea ca, din amestecul mai multor condimente, vei obtine un gust deosebit, astfel incat vei uita total ca ai avut vreodata nevoie de sare. Iata ce ingrediente trebuie sa amesteci pentru a face si tu minuni in propria-ti bucatarie: o lingurita de piper cayenne sau de praf de chili, una de boia de ardei, una de pudra de ceapa, una de pudra de usturoi si doua foi de dafin. Ce vei obtine? Cel mai gustos si sanatos inlocuitor pentru sare!

Pofta buna!

Text: Madalina Manole

Nota pentru articolul «Cum sa dai gust mancarurilor fara a adauga sare»:5.00/ 5 (1 vot)