Cum te tradeaza mimica faciala in anumite situatii

8ythwiouUnele secvente care tin de limbajul trupului se desfasoara constient: stim ca trebuie sa ne ridicam si sa zambim, sa ne imbratisam cu unii oameni, iar celorlalti sa le strangem mana. Altele, insa nu… Muscatul buzelor, zambetul perpetuu sau privirea fixa sunt dintre cele pe care nu le putem controla, care ne tradeaza in cele mai grave situatii.

 

 Incruntarea activa

Psihologii numesc acest efect “priming”; atunci cand o persoana receptioneaza in mod subconstient un anumit sentiment si ii provoaca furie, enervare, dezgust si chiar frustare. Cand linia buzelor cuiva coboara oarecum in jos, inseamna ca acea persoana tocmai face trecerea spre furie. De obicei, de cate ori o persoana este furioasa dar nu mascheaza acest lucru printr-o alta emotie, veti vedea ca se incrunta.

 

Ranjetul perpetuu

Doamnelor, suntem intr- o dilema: daca zambim putin, suntem percepute ca fiind pesimiste, iar daca zambim prea mult, suntem in pericol de a avea o masca zambitoare. Atunci cand sunteti in public si simtiti ca alunecati usor inspre un ranjet perpetuu, muscati-va buza, socul va va ajuta sa afisati o expresie neutra.

 

O spranceana ridicata

Ridicarea sprancenei este un mecanism foarte versatil pentru transmiterea emotiilor intense. Orice exagerare in ridicarea sprancenei implica riscul de a trece drept o persoana care ii trateaza pe altii de sus. Concentrati-va sa tineti sprancenele in jos atunci cand altii isi spun parerile.

 

Privirea fixa

Uneori ne holbam la cineva fara sa ne dam seama de acest lucru. Daca stati de vorba cu cineva si simtiti ca se agita si nu va priveste in ochi, incercati sa va dati seama ce faceti cu ochii. S- ar putea sa fiti cel care nu clipeste deloc. De aceea, este important sa priviti in triunghiul nas- ochi, pentru a da o pauza ochilor, astfel veti evita aceasta privire fixa.

 

Muscatul buzelor

Acesta este un gest copilaresc, un semnal universal de vulnerabilitate, care le spune celorlalti ca sunteti inocent sau ca aveti foarte putina incredere in sine. Muscarea usoara a buzelor poate fi o tactica de flirt, dar si o incercare de a masca un zambet, sau chiar o tentativa de a stavili lacrimile.

 

Text: Andreea Popescu