Cum variaza libidoul pe parcursul vietii?

Cum variaza libidoul pe parcursul vietii?Libidoul sau dorinta de satisfacere a instinctului sexual, nu este ceva constant si depinde de o multime de factori. Pe parcursul timpului experimentam diverse fluctuatii ale libidoului, de la moment la moment, dar si in functie de perioada vietii in care ne aflam. Ce ne influenteaza libdoul si cum variaza el in functie de diversi factori aflati in continuare.

Sunt o multime de factori care duc la scaderea libidoului: oboseala, o dieta necorespunzatoare, stresul, consumul excesiv de alcool, lipsa exercitiului fizic, depresiile, o slaba functionare a tiroidei, o imagine negativa despre propriul corp, etc. Dar toate aceste lucruri depind cumva de noi si pot fi reglate. Cea mai mare influenta insa asupra dorintei sexuale vine din alta parte…

 Fluctuatiile libidoului in functie de ciclul menstrual

Ca multe dintre starile si actiunile noastre, si libidoul este influentat de variatiile hormonale. Femeile produc si ele testosteron, hormonul masculin legat de agresivitate si senzualitate, doar ca in doze mult mai mici decat barbatii. Odata cu cresterea nivelului de estrogen, in perioada ovulatiei, creste si nivelul de testosteron, iar combinarea celor doua afecteaza creierul in diverse moduri. Testosteronul creste libidoul, energia si face clitorisul si sanii mai sensibili la atingere. Estrogenul, pe de alta parte, ne ascute simturile, tocmai de aceea se spune ca mirosul si vederea femeilor sunt mai bune in timpul ovulatiei, cand nivelul de estrogen este ridicat. In timpul ovulatiei se pare ca gandim mai clar, ne coordonam mai bine si incepe sa creasca si dorinta sexuala. Corpul se pregateste pentru reproducere, astfel ca si tu te simti mai inclinata sa faci sex. In cazul multor dintre femei, libidoul creste in perioada pre-menstruala si chiar in timpul menstruatiei, tocmai atunci cand in mod normal viata sexuala a femeilor este pusa pe pauza. Capacitatea unei femei de a avea orgasm este mai mare in aceste perioade, iar nevoia de a face sex are un caracter primar si urgent. Practic instinctul sexual se manifesta mai pregnant si devine mai agresiv. Cel mai scazut nivel de estrogen este dupa menstruatie, astfel ca si pofta de a face sex este mai mica. Cele mai noi studii arataa ca in timp ce estrogenul creste libidoul, progesteronul il scade.

 

Varstele femeii si libidoul

Daca este sa vorbim insa despre variatiile libidoului pe perioade mai mari de timp, lucrurile stau in felul urmator. Dorinta sexuala a femeilor este la cote maxime intre 27 si 45 de ani. Intre acesti ani femeile au mai multe fantezii sexuale si fac si mai mult sex. Suprinzator, sunt si mai dornice decat femmeile tinere (pana in 27 de ani) sa aiba aventuri de-o noapte. Acest lucru se explica prin faptul ca femeile resimt mai acut impulsul de a face copii dupa 30 de ani, deoarece pe masura ce ovulele imbatranesc, este mai greu sa ramana insarcinate. Dupa 45 de ani, pe masura ce se apropie de menopauza, dorinta sexuala a femeilor scade. In premenopauza, in corpul femeilor se produc o multime de schimbari. Ovulatia nu mai are loc in fiecare luna, nivelul de estrogen scade, astfel ca femeia nu mai exprimenteaza aceeasi placere la atingere si in timpul actului sexual. Lipsa estrogenului duce si la uscaciune vaginala, fapt ce influenteaza la randul sau in mod negativ dorinta sexuala.
Cunoscandu-ne bine corpul si modul in care acesta functioneaza, ne putem explica mai usor transformarile prin care trece pe parcursul vietii si in acelasi timp vom sti sa ne bucuram de ceea ce avem la momentul potrivit. Iar libidoul este unul dintre aceste lucruri.

Farmacistii Catena recomanda produsul Potent Forte. Daca vrei sa iti activezi energia naturala si sa iti cresti tonusul fizic si sexual, atunci cu siguranta vei fi incantata de Potent Forte de la Naturalis. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

 

Text: Bianca Badescu