De ce ne atrag anumite culori de ochi?

Ochii rămân una dintre trăsăturile esențiale atunci când descriem fizicul unei persoane. În funcție de cultură, de modelele din media, influența factorului genetic, anumite culori de ochi sunt considerate mai atractive decât altele în diverse părți ale lumii.Cele mai căutate culori de ochi în România

Se spune că “ochii sunt oglinda sufletului”, o metaforă care în timp a generat multe articole și liste informative despre ce trăsături de personalitate sau abilități ne sunt reprezentative, în funcție de culoarea ochilor.

Fie că sunt sau nu oglinda sufletului, culoarea ochilor spune o poveste și determină comportamente. Conform unui research făcut de optica Videt, în Romania, căutările pe Google relevă că pe primul loc în topul celor mai căutate culori de ochi se află ochii albaștri, urmați îndeaproape de cei verzi, căprui deschis și negri. Și, în consecință, în top-ul celor mai achiziționate lentile colorate găsim cele lentilele verzi, cele albastre și pe cele gri.

Motivele alegerii

Printre motivele pentru care suntem atrași de unele culori de ochi, se numără faptul că:

  1. Sunt culori rare cele pentru care optăm

Conform World Atlas, aproximativ 79% din populația lumii are ochii căprui închis, ceea ce o face cea mai comună culoare de ochi din lume. În ordine descrescătoare se poziționează cei albaștri, cu un procent de 8-10%, urmat de nuanțele deschise de căprui sau căprui-verde care reprezintă 5% din populația globului și printre cele mai rare culori, ochii verzi, care reprezintă doar 2% din cele 7 miliarde ale lumii. Cu toate acestea, în topul celor mai rare culori care reprezintă <1% din populație se află nuanțele de gri și violet, cea din urmă fiind culoarea faimoasă care a făcut-o cunoscută pe actriția Elizabeth Taylor.

În România, clasarea culorilor de ochi nu diferă radical comparativ cu statisticile globale. Puțin peste jumătate din populația țării are ochii căprui, motiv pentru care nuanțele deschise, fie albastre sau verzi, rămân și pe teritoriul țării culorile râvnite de către cei care cochetează cu lentilele de contact colorate. Opțiunea cea mai populară este reprezentată de lentilele de contact în nuanțe albastre sau verzi, de la un aspect natural la cele ușor excentrice. Acest comportament poate fi identificat și la nivel global.

Într-un sondaj online, AllAboutVision a întrebat cititorii care este culoarea de ochi pe care o consideră cea mai atrăgătoare. Iată preferințele, de la cele peste 66.000 de răspunsuri obținute:

             Ochii verzi: 20,3%

             Ochii albaștri deschis: 16,9%

             Ochii căprui deschis: 16%

             Ochii albastru închis: 15,2%

             Ochii gri: 10,9%

             Ochii de chihilimbar: 7,9%

             Ochii mov: 6,9%

             Ochii căprui închis: 5,9%

De ce sunt ochii albaștri și cei verzi cei mai rari?

Conform AAO, în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, existau doar ochii căprui. Schimbarea istorică s-a produs în urma unei mutații care a redus producția de melanină la nivelul irisului.

Diferențele de culoare a ochilor sunt rezultatul diferitelor cantități de granule de pigment de melanină din celulele irisului numite melanocite. Mai exact, o persoană cu mai puțină melanină în melanocitele irisului său va avea o culoare mai deschisă a ochilor (albastru sau verde, de exemplu) decât o persoană cu o concentrație mai mare de melanină, care cel mai probabil va avea ochii căprui.

“Fie că îți place sau nu, cantitatea de melatonină găsită la nivelul irisului tău are un rol esențial în protejarea organismului. Despre ea se spune că previne apariția cancerului, întărește sistemul imunitar și poate încetini îmbătranirea celulara. Este “super eroina nopții”, fiind cunoscută și sub denumirea de “hormonul somnului”, explică Cristina Ciucă, medic oftalmolog.

  1. Sunt arhetipul frumuseții în media

Cultura noastră pune în prim plan personaje cu “părul blond și ochii albaștri”; acest lucru a fost accentuat timp de zeci de ani în filme și entertainment. Ca atare, eticheta „sexy” atribuită unei persoane cu ochii albaștri este cu siguranță un rezultat puternic influențat de mass-media.

Astfel, atunci când vine vorba de culoarea ochilor, este important să avem în vedere modul în care –  încă din copilărie – suntem expuși personajelor precum Cenușăreasa, Barbie, Ken sau alte personalități TV și din film care întrețin fantezia că persoanele cu ochii albaștri sunt „distractive” și „aventuroase”, în timp ce o persoană cu ochii negri sau căprui ar trebui distribuită în rolul individul serios, sensibil, dar totuși amabil.

“Inclusiv în media românească, vedetele cu ochii deschiși sunt un punct de referință pentru mulți dintre purtătorii de lentile colorate. Aceștia caută în mod specific lentile de contact care să aibă nuanța ochilor Antoniei sau ai Adelinei Pestrițu”, explică Alexandru Alecu, CEO Videt.

Chiar dacă putem avea o preferință personală înnăscută, totuși o mare parte din ceea ce suntem atrași se bazează pe o istorie lungă (încă de la naștere) a ceea ce este considerat social atractiv.

  1. Sunt influențate de familie

Cel de-al treilea factor descoperit care elucidează misterul atractivității culorilor ochilor este impactul amprentei sexuale. Se pare că Freud a avut dreptate – exista tendința de a căuta parteneri care seamănă cu părinții noștri, mai ales când vine vorba de culoarea ochilor.

Într-un studiu, cercetătorii de la Universitatea Northumbria au cerut voluntarilor să clasifice similitudinile faciale dintre frații și partenerii unei selecții aleatorii de femei. S-a descoperit că bărbații sunt atrași de partenere cu ochii de aceeași culoare ca a mamei lor, în timp ce femeile sunt atrase de bărbații care au ochii de culoarea tatălui lor.

Studiul confirmă teoria cunoscută drept „amprenta sexuală pozitivă”, prin care individul își alege partenerul pe baza trăsăturilor părinților sau fraților săi.

Text Videt