Despre nunți, mirese și trei abordări inedite

Noi credem că niciun eveniment social nu este mai important pentru români precum nunta. Cel puțin, fiecare dintre noi a fost prezent măcar o dată la o nuntă. Mai mult decât atât, în funcție de zona geografică a țării, întâlnim o multitudine de obiceiuri, tradiții și credințe ce țin de căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

În popor se spune că nunta este al doilea cel mai mare eveniment din viața omului, după naștere. Este înțeleasă ca o trecere spre o altă etapă a vieții, etapă ce marchează intrarea tinerilor în viața socială, în “rândul oamenilor”. Și dacă tot vorbim de un eveniment atât de important, astăzi ne-am gândit să-l abordăm din trei perspective creative.„Nuntă în cer” – povestea une iubiri care depășește granițele realului

Romanul „Nuntă în cer” al lui Mircea Eliade este unul de referință pentru literatura românească. Modul în care este descrisă iubirea, modul în care apar inserate elemente din viața românească fac din acest roman o capodoperă.

Povestea probabil o știți. Personajele Andrei și Barbu iubesc aceeași femeie, pe Ileana – Lena. Cei doi se întâlnesc la o cabană și își împărtășesc răscolitoarea poveste de dragoste, iar viziunea holistică asupra acestui intens și misterios sentiment subliniază faptul că iubirea adevărată apare inopinat și devastează viața omului, atunci când la fel de brusc dispare.

Romanul nu este ușor de parcurs și nici de digerat, în special prin prisma dragostei aproape nepământești ilustrate de scriitor, opera evocând cu succes celebrul mit al androginului, legătura indisolubilă dintre cele două principii – feminin şi masculin. Dar să schimbăm puțin registrul în rândurile care urmează.

Mireasa din tren – O comedie cu chef de viață

Filmul, realizat în 1980, spune povestea a trei tineri: Mihu, Filimon și ospătărița Carolina. Cele trei personaje sunt jucate de actorii Gheorghe Visu, Radu Gheorghe și, respectiv, Aurora Leonte.

Povestea e frumoasă și plină de replici spumoase și toată intriga se conturează în jocul dintre Mihu și Carolina care se prefac că sunt mire și mireasă într-un tren, pentru ca, într-un final, Filimon să-i „răpească” lui Mihu mireasa.

https://www.youtube.com/watch?v=1FQ81bqQFpU

Dansul Miresei – O expresie autohtonă de fericire pură

Dansul Miresei este un cocktail pe care îl găsiți în exclusivitate doar la Gold Bar Cafe. Alcoolul de bază este născut pe tărâmuri legendare, acolo unde poveștile cu vampiri au depășit granițele Europei și au ajuns la Hollywood. Ce conține acest cocktail? Vișinată Bran realizată cu fructe din livezile din zona Subcarpaților, fresh de lămâie, suc de merișoare și sirop tonka bean, totul amestecat după cele mai exigente reguli ale mixologiei urbane. Și dacă tot am vorbit de nunți, mirese și cocktail-uri, un bonus pentru melomani și nu numai.

Text: Bogdan Dărădan