Somnul, diferente culturale

Diferente culturale in ceea ce priveste somnulIn urma unui sondaj international avand ca subiect diferentele culturale ale oamenilor in ceea ce priveste dormitul, obiceiurile oamenilor inainte de a se duce la culcare, inclusiv frecventa cu care acestia schimba lenjeria de pat, s-au descoperit lucruri noi despre somn.

In cadrul cercetarii, circa 1.500 de persoane cu varste cuprinse intre 25 – 55 de ani, din sase tari – Statele Unite ala Americii, Canada, Mexic, Marea Britanie, Germania si Japonia – au fost intervievate despre ritualurile lor de dormit (obiceiuri si preferinte).

Mai mult de jumatate dintre oamenii din Mexic (62 %) si aproape jumatate dintre americani au raportat ca se roaga sau mediteaza o ora inainte de a merge la culcare. Britanicii s-au clasat pe primul loc, procentual vorbind, acestia afirmand ca obisnuiesc sa consume bauturi calmante, cum ar fi ceaiuri, iar o treime au raportat ca dormitul in pielea goala ii relaxeaza.

Numarul mediu de perne folosite a fost de doua pentru toate tarile, cu exceptia Japoniei, unde oamenii folosesc doar una. Unul din 10 oameni din Mexic si Japonia a spus ca doarme fara nicio perna.

Cea mai comuna activitate inainte de a merge la culcare a oamenilor din toate tarile o reprezinta privitul la TV. Cel putin doua treimi dintre locuitorii celor 6 tari se uita o ora la TV inainte de culcare, potrivit sondajului, care a fost efectuat de catre National Sleep Foundation.Cine tine la curatenie?

Japonia a avut cel mai mare procent, aproximativ 20% dintre participanti, care au declarat ca isi fac foarte rar sau chiar niciodata patul. In schimb, cei din Mexic au fost inaintea tuturor celorlalte tari, 82% dintre mexicani facandu-si patul in fiecare zi.

Tot Mexicul s-a clasat pe locul intai in ce priveste procentul persoanelor care isi schimba lenjeria patului mai mult de o data pe saptamana (un sfert dintre persoanele intervievate), in timp ce aproape o treime dintre japonezi au spus ca fac acest lucru o data la trei saptamani. 

9 din 10 oameni din Mexic, Germania si Marea Britanie au declarat ca se simt mult mai relaxati atunci cand dorm intr-un loc cu parfum proaspat, placut. Trei-patru dintre americani si canadieni au fost de acord cu acest lucru.

Pentru nemti, aerul curat din dormitor a parut ca fiind foarte important in comparatie cu alte tari. Toti respondentii sondajului din Germania au raportat ca isi aerisesc in fiecare zi dormitoarele.

Cine doarme mai mult?

Oamenii din toate tarile participante la studiu au raportat ca dorm in medie cu 45 de minute mai mult in zilele in care nu lucreaza. Participantii din Japonia si America au raportat ca dorm cu aproximativ 30-40 de minute mai putin in zilele in care lucreaza, fata de cei din alte tari studiate, cu o medie de aproximativ sase ore si jumatate. Doua treimi dintre japonezi au spus ca dorm mai putin de sapte ore pe noapte in cursul saptamanii, comparativ cu aproximativ jumatate dintre americani, 40% dintre britanici, 36% dintre nemti si 30% dintre canadieni si mexicani.

 

Text: Andreea Popescu