Dincolo de complexul simptomelor

shutterstock 3733048In prezent, modul in care sunt tratate si diagnosticate problemele de sanatate se bazeaza pe ceea ce numim “complexul simptomelor”. Complexul simptomelor nu este folosit doar in medicina alopata, ci si in cea alternativa si inca de sute de ani. Complexul simptomelor functioneaza asa cum lasa sa se inteleaga denumirea sa. Medicul sau tamaduitorul, cel ce rezolva problemele, consilierul sau ajutorul ia aminte la simptomele prezentate de o persoana.

Odata identificate simptomele, el consulta o carte, o diagrama sau experienta proprie pentru a determina care poate fi problema. Dupa stabilirea probabila a problemei – actiune numita diagnostic -, se trece la tratament, pornind de la intrebarea care ar fi cel mai bun mod de a trata acea problema. Tratamentul depinde, in mare masura, de metodele folosite de medic sau vindecator. Practicantii medicinei alopate folosesc chirurgia si medicatia. Cei care practica medicina alternativa folosesc plante medicinale, minerale si vitamine si nu trateaza boala, ci promoveaza o stare buna de sanatate. Consilierii si terapeutii sustin o abordare diferita a problemei, intrebuintand tehnici comportamentale sau, pur si simplu, oferind sprijin prin faptul ca stiu sa asculte cu intelegere.

Astfel, complexul simptomelor cuprinde trei etape:

1. prezenta simptomelor;

2. diagnosticarea in functie de simptomele prezentate, care se face in functie de experienta, studii sau carti;

3. interventia propriu-zisa, terapia sau tratamentul pe baza diagnosticului.

Exista mii de posibilitati pentru fiecare dintre aceste trei etape. Cand vorbim de probleme de sanatate, acestea pot viza sanatatea fizica sau sanatatea mintala. Alte probleme cuprind aspecte relationale, probleme profesionale sau de varfuri de performanta (ca in atletism, realizari de tot felul sau vanzari). Fiecare dintre aceste probleme deschide diverse posibilitati, in functie de problema concreta sau metodologia terapeutului. Cu alte cuvinte, procesul poate fi extrem de complicat si chiar controversat, pentru ca experti diferiti vor pune diagnostice diferite si nu vor cadea de acord nici asupra modului de interventie, de terapie sau tratament.

Daca vreti sa vedeti cat de frustrant poate fi, dati o cautare dupa orice nume de boala, orice, indiferent ca este o boala mintala sau o durere de cap. Veti gasi o multime de informatii interesante, dar multe dintre acestea contradictorii nu numai in privinta cauzei respectivei boli, ci mai ales a tratamentului. S-ar putea sa fiti dezamagiti vazand cat de impartite sunt parerile expertilor. Asa ca, daca expertii se contrazic, cum ar putea cineva care nu este specialist si se confrunta cu o problema sa aleaga si sa decida care este cea mai buna cale pentru el, ca sa nu piarda timp si sa cheltuie bani degeaba sau, mai rau, ca sa nu-si piarda viata? Sa vorbim putin despre pierderea de timp si bani. Sa presupunem ca ati facut acea cautare pe internet, ati gasit zece sugestii diferite despre cum sa procedati si, pana sa ajungeti la cea mai potrivita, ati incercat alte cinci. In acest caz, ati pierdut timp si bani cu cele cinci solutii care nu v-au fost de folos.

Nu era grozav daca exista o singura sursa generatoare de probleme? Daca asa ar sta lucrurile, v-ati putea concentra asupra ei pentru a rezolva problema, oricare ar fi aceasta. Acest lucru ar avea mai multe avantaje. Nu ati mai pierde timp si bani pentru ca v-ati concentrat pe o singura problema! Daca ar fi o singura sursa a tuturor problemelor, atunci aceasta ar trebui sa fie si sursa problemelor voastre, astfel incat ati putea avea convingerea ca, daca ati vindeca aceasta sursa unica, vi s-ar imbunatati viata in toate privintele. Ati putea chiar extrapola, spunandu-va ca, daca ati vindeca acea unica sursa, ati fi sigur ca sunteti pe drumul cel bun in solutionarea problemelor.

     Daca ati avea linistea sufleteasca pe care v-o da constiinta faptului ca faceti ceea ce este bine pentru voi, atunci ati incepe deja sa rezolvati problema la sursa. Linistea sufleteasca poate veni din faptul ca stiti sa economisiti, cu siguranta, o multime de bani, timp sau energie pretioasa, doar pentru ca va concentrati asupra acelei surse unice.

Motivul de pe urma poate fi si cel mai important dintre toate. Adica, daca ar exista o singura sursa a tuturor problemelor si aveti zece probleme de rezolvat, toate se pot rezolva dintr-odata, pentru ca isi au originea in acelasi punct. Daca vindecati acel punct de origine, rezolvati, de fapt, toate acele zece probleme care va impiedica sa traiti viata pe care v-o doriti, sa aveti relatiile pe care le doriti, sa aveti liniste si pace, prosperitatea si succesul visate. In loc sa procedati dupa vechea metoda si sa tratati problemele pe rand, prin sistemul complexului de simptome, care ar presupune abordarea lor pe rand si aplicarea unor interventii diferite pentru fiecare in parte, puteti rezolva toate problemele in acelasi timp. Iata cate avantaje sunt in a avea o singura sursa a tuturor problemelor de sanatate. Ei bine, pregatiti-va sa sarbatoriti, caci majoritatea celor ce lucreaza in domeniul sanatatii au cazut de acord ca exista o singura sursa a tuturor problemelor de sanatate.

Text: Alina Lupa