Dismenoreea, invingerea durerii

Dismenoreea nu trebuie sa ne tina la pat!Dismenoreea este durerea din abdomenul inferior care apare inainte sau in timpul menstruatiei. Aproximativ 50% dintre femei sufera de dismenoree, iar 10% dintre ele sunt in incapacitate fizica una pana la trei zile pe luna. Cele mai afectate sunt tinerele cu varste cuprinse intre 15-25 de ani.

Dismenoreea obisnuita si cea dobandita
Dismenoreea este de doua feluri – cea primara, care poate fi declansata de prostaglandine, substante asemanatoare hormonilor si care declanseaza contractiile muschilor uterului. Dismenoreea primara nu se manifesta intre menstruatii. Dismenoreea secundara, adica cea dobandita, apare rar si este cauzata de afectiuni mai grave, cum ar fi tulburarile hormonale sau bolile transmisibile pe cale sexuala.  Dismenoreea secundara se manifesta si intre menstruatii fiind necesara consultarea unui doctor, dupa cum recomanda Irina Pacu, medic ginecolog.

Dureri inca de la 15 ani
Asa cum afirma Doina Mihaila, medic de familie, varsta ciclului menstrual este din ce in ce mai timpurie, iar cele mai severe dureri sunt resimtite de catre fetele de 15 ani. Durerea se manifesta prin spasme in zona abdominala. Alte semne ale dismenoreei sunt tensiunea in zona sanilor, greata, dureri de cap, balonare si stari emotionale variabile. Suplimentele nutritive pot ajuta la combaterea dismenoreei, afectiune care nu trebuie sa ne tina la pat! Pentru depasirea durerilor menstruale, farmaciile CATENA iti recomanda suplimentul Multivitamine plus fier.

Text: Olivia Dutu