Dragostea pe internet

2009_sextips_virtual

Mereu dam vina pe timp. Niciodata nu avem timp suficient pentru a duce la bun sfarsit tot ce ne dorim. Pentru unii, insa, timpul este prea putin chiar si pentru a-si gasi dragostea sau cel putin asa spun cei care cauta „perechea perfecta” pe internet.

Totul a pornit de la mIRC, un program aparut la sfarsitul anilor ’80, detronat acum de altele mai noi si interactive. Prin intermediul mIRC-ului, persoane din intreaga lume, de diferite varste, religii puteau socializa cu persoane. A intrat in scena apoi celebrul messanger, s-au creat retele sociale de diverse tipuri si s-a ajuns la pagini de internet unde lumea plateste pentru a-si gasi dragostea sau un partener. Nu conteaza sexul, statutul social sau orientarea sexuala, oricine isi poate cauta perechea online. Exista site-uri special create pentru vegetarieni, nefumatori si cam orice pretentie ar putea avea cineva de la viitorul partener de cuplu.
Posibile inceputuri
Cei care se cunosc virtual pot incepe prin a-si trimite mesaje electronice (mailuri) sau prin a-si scrie in timp real. Adesea se face schimb de poze, ca mai apoi sa se treaca la camerele web, comunicarea cu ajutorul microfoanelor, schimb de numere de telefon sau direct intalniri. Relatiile virtuale pot dura mult timp si este posibil ca persoanele implicate sa nu se intalneasca fata in fata nici macar dupa mai bine de un an de corespondenta sau vorbit la telefon.

Studiile arata…
… ca din 5 000 de persoane intervievate, aproximativ 40% au avut cel putin o relatie virtuala, supranumita si “cyber”. Multi oameni spun ca le este mai usor sa relationeze online, adica pe internet, decat in alte medii. Majoritatea celor care au o relatie virtuala mint in legatura cu aspectul exterior.

Mincinosii internetului
Relatiile in care oamenii mint cu privire la infatisare, varsta sau orice aspect important din viata lor, raman relatii “cyber” si protagonistii nu ajung in general sa se intalneasca in realitate. Aceasta este o cale a celor “mincinosi” de a incerca sa scape de anumite frustrari si de a intra in pielea unui personaj fictiv, incercand sa obtina pe internet ceea ce nu pot obtine in viata de zi cu zi. De multe ori, cei care mint trimit poze cu “idealuri” si exagereaza in descrieri si detalii.

Avantaje si dezavantaje ale iubirii pe internet
Se poate vorbi despre dragostea pe internet ca avand atat avantaje, cat si dezavantaje. Cateva dintre avantaje ar fi ca este posibil ca cineva sa gaseasca o selectie care in mod natural nu se poate face, ca o persoana poate cunoaste gandurile unei alte persoane inainte sa o fi intalnit fizic, insa dezavantajele sunt ca acest tip de cautare a perechii restrange sociabilitatea reala, putand sa transforme individul ce cauta, intr-o persoana singuratica, inconjurata numai de prieteni virtuali. De asemenea, se poate vorbi si despre acel mic procent al celor care ascund in spatele unei conversatii, alte motive decat gasirea perechii.      

Psihologul spune
Magda Ionescu, psiholog psihoterapeut, ne spune ca internetul a devenit un mod de a trai pentru multa lume, asa ca nu este surprinzator faptul ca din ce in ce mai multe persoane apeleaza la aceasta tehnologie pentru a incerca sa-si gaseasca perechea. Internetul nu este un mijloc special, ci doar o adaptare la noile tehnologii si la stilul de viata in schimbare. Nu exista o patologie anume a celor care isi gasesc sau cauta dragostea pe internet, este vorba de personalitati diferite si de cele mai multe ori oameni care simt o insatisfactie, fie ca au sau nu pereche atunci cand cauta pe cineva prin internet. Asa cum inainte erau balurile, scolile de dans, posta din ziare si matrimonialele pentru ca oamenii sa poata ajunge sa se cunoasca si sa socializeze, diversificarea mijloacelor a dus la internet. Psihologul spune ca cine isi cauta dragostea pe intenet nu are neaparat probleme serioase, dar printre multitudinea de persoane pot aparea si cei cu probleme si “marii singuratici”, insa intr-un procent mic. Magda Ionescu puncteaza ca nu exista o anumita categorie sociala sau de varsta a celor care isi cauta dragostea pe internet.

Povesti reale incepute virtual
Adina si Amaresh s-au cunoscut pe internet. Ea este fascinata de cultura indiana, iar el abia a ajuns in Romania din India. “Dupa ce am vorbit pe mIRC, ne-am intalnit si a fost dragoste la prima vedere. Ne-am casatorit dupa patru ani si acum avem o fetita de sase ani”. Au iesit din spatiul virtual si s-au cunoscut. Acum toata familia locuieste in Romania, in orasul natal al Adinei.

Dragostea pe internet are cel mai mare succes in America. 39% dintre americanii singuri spun ca s-au intalnit cu persoane cunoscute prin internet in speranta de a-si gasi dragostea.

12% dintre cuplurile americane au ajuns sa se logodeasca sau sa se casatoreasca dupa ce s-au cunoscut online.  

Text: Olivia Dutu
Consultant: Psiholog Magda Ionescu