Durerile in gat: 3 cauze, mai multe solutii

shutterstock 62453239De cate ori apar, durerile in gat ne provoaca disconfort: nu prea mai putem manca, vorbi si starea generala de bine ne este alterata. Mai ales acum, cand temperaturile sunt scazute, durerile de gat se instaleaza pe nesimtite, cand ne este lumea mai draga. Ele nu au insa o singura cauza si in functie de factorul declansator, necesita tratament diferit.



Cauza nr. 1 a durerilor in gat: infectiile virale

Atunci cand racim sau facem gripa, inevitabil ne doare in gat. Bolile virale sunt cele mai comune cauze ale durerilor in gat. Semnele acestora sunt inflamarea amigdalelor, febra mica (pana in 38,5 grade C), secretii mucoase, tuse, uscaciune a gatului. Alte infectii virale care pot provoca dureri in gat sunt pojarul, varicela – care au semne clinice clare (aparitia petelor rosii si a unor vezicule pe corp) si mononucleoza (boala sarutului) – ale carei semne apar de obicei la cateva saptamani dupa expunerea la virus si care se poate face doar o data in viata.

Solutii: De obicei, cand vorbim de dureri in gat provocate de infectii virale, nu putem face mare lucru pentru a le vindeca. Acestea trec de la sine dupa maximum 7 zile de la aparitie. Le putem doar ameliora prin consum crescut de lichide, in special ceaiuri (atentie insa, ceaiuri calde, nu fierbinti!), prin consumarea unor alimente usoare, preponderent fructe si legume care sunt bogate in vitamine si minerale, ajutand organismul sa lupte mai usor cu boala, gargara cu sare, albastru de metilen (aplicat pe amigdale cu ajutorul unui betisor curat cu vata in varf), pastile pentru dureri in gat sau cu felii de lamaie consumate cu miere ori zahar.

Cauza nr. 2: infectiile bacteriene

Atunci cand vorbim de durererile in gat provocate de infectiile bacteriene, problema este putin mai complicata. In general, acestea dau aceleasi semne ca si infectiile virale. O diferenta in cazul acestora ar fi ca pot provoca febra mai mare de 38,5 grade C, durere in gat fara alte semne de raceala cum ar fi stranutul ori tusea, repiratie urat mirositoare si puncte albe ori galbui pe amigdale si la nivelul gatului. De cele mai multe ori, in astfel de cazuri responsabil este streptococul de grup A, care provoaca amigdalita si faringita, insa exista si alte categorii de streptococi care pot determina astfel de infectii.

Solutii: In astfel de cazuri, este nevoie sa facem teste de cultura din gat pentru depistarea streptococului responsabil si stabilirea unui tratament cu antibioticul potrivit. Antibioticele sunt eficiente daca le administram in maximum 2-3 zile de la debutul infectiei. In mod normal, infectia cu strptococ este contagioasa si dupa ce simptomele dispar, insa daca facem tratamet cu antibiotice putem elimina si aceasta problema, plus complicatiile care pot aparea in urma infectiei cu streptococ. Pe langa tratamentul cu antibiotice, putem folosi si remediile enumerate in primul caz pentru ameliorarea simptomelor infectiei in gat.

Cauza nr. 3 a durerilor in gat: factorii iritanti

Fumatul (activ sau pasiv), alergiile, poluarea, lipsa umiditatii in aerul pe care il respiram, alimentele picante, sinuzita ori boala de reflux gastro-esofagian sunt doar cativa dintre factorii iritanti care pot provoca dureri in gat. In aceste cazuri, durerile in gat sunt mai putin pronuntate decat atunci cand vorbim de infectii, insa pot dura perioade lungi de timp daca nu eliminam din ecuatie factorul iritant.

Solutii: Pentru a trata aceste dureri in gat, trebuie sa eliminam factorul sau cumulul de factori care le provoaca. Sa stam in incaperi aerisite si sa folosim un umidificator mai ales in sezonul rece, cand aerul din spatiile inchise devine uscat, sa renuntam la fumat, sa incercam sa amelioram pe cat este posibil alergiile, sinuzita ori boala de reflux gastro-esofagian. Si in aceste cazuri ajuta consumul crescut de lichide, dar si pastilele pentru dureri in gat pe baza de lamaie, propolis, mentol ori eucalipt.

 

Text: Bianca Badescu