Endometrita puerperala: tot ce nu stiai despre ea

decupat_Endometrita puerperala  - ce nu stiai despre eaEndometrita puerperala este o inflamatie acuta a uterului, mai exact a mucoasei uterine, numita endometru, si poate aparea dupa nastere. Infectia se manifesta in primele 6 saptamani post-partum si cu precadere la femeile care nasc prin cezariana.



Cauzele endometritei puerperale

Printre cauzele care duc la aparitia endometritei puerperale se numara leziunile survenite in decursul nasterii sau infectiile cu anumite bacterii, cele mai comune fiind streptococii, stafilococul auriu, Gardnerella, Escherichia coli si Chlamydia trachomatis. De asemenea, un factor favorizant poate fi si igiena precara sau un sistem imunitar compromis. Boli ca anemia, diabetul si infectiile urinare sau genitale care coexista cu sarcina pot inlesni instalarea endometritei puerperale.

Simptomele endometritei puerperale

Daca, in prima saptamana dupa nastere, proaspata mamica acuza dureri de cap si dureri in abdomenul inferior, frisoane sau chiar febra, se recomanda consultarea de urgenta a unui medic ginecolog. De asemenea, scurgerile vaginale modificate care persista si au un miros neplacut pot fi simptome ale endometritei puerperale. Investigatiile presupun atat prelevari de sange si de secretie vaginala, cat si realizarea unei ecografii pelviabdominale si a unui control clinic amanuntit. In cazurile exceptionale, se apeleaza la investigatii suplimentare de natura pulmonara si cardiovasculara.

Cum se trateaza endometrita puerperala?

Tratamentul endometritei puerperale se stabileste doar de cate medicul avizat si consta, in primul rand, in administrarea de antibiotice cu spectru larg. Ulterior, in urma efectuarii unor analize suplimentare, se poate modifica tratamentul cu antibiotice. Totodata, se recomanda mentinerea unui regim igieno-dietetic si administrarea de ocitocice si medicamente cu efect antiinflamator. Folosirea pungilor de gheata poate fi un bun remediu pentru reducerea inflamatiei zonei. Este foarte important ca tratamentul sa fie urmat cu strictete si sub atenta observare a unui medic, deoarece un tratament gresit sau, mai grav, lipsa unui tratament poate deveni fatala persoanei care se confrunta cu endometrita puerperala. Tineti cont ca, daca infectia depaseste zona uterina, septicemia se poate instala imediat.

Text: Madalina Manole