Eucalipt, lavanda pin: Uleiuri esentiale utile pentru raceli

Eucalipt_lavanda_pin_Uleiuri_esentiale_utile_pentru_raceliUleiurile esentiale reprezinta un aliat de nadejde in lupta cu racelile, cu infectiile respiratorii specifice anotimpului rece.

Uleiurile esentiale se pot folosi sub forma de inhalatii, cu rol antiseptic, decongestionant si mucolitic la nivelul cailor respiratorii. Iata cateva sugestii de folosire.

  • Adauga 3 – 4  picaturi de ulei intr-un vas ce contine 1 litru de apa clocotita si inhaleaza tip de 10 – 15 minute.
  • Poti de asemenea sa adaugi 4 – 5 picaturi de ulei in lampa de aromoterapie din incapere, cu scopul de a purifica aerul, de a distruge microbii din aerul inspirat. 
  • Pentru relaxare, dar si pentru scaderea febrei, adauga 5 – 6 picaturi de ulei in apa din baie.
  • Opteaza pentru masaj cu un amestec de ulei vegetal si 3 – 4 picaturi de ulei esential.
  • Unele uleiuri esentiale se pot administra si intern, 3 – 4 picaturi de 2 – 3 ori/zi, timp de aproximativ 10 – 14 zile

 

ATENTIE! Indiferent de forma de utilizare, uleiurile esentiale sunt substante puternice, cu actiune rapida si intensa. Trebuie folosite strict la indicatiile unei persoane specialiste in aromoterapie.

Uleiul esential de eucalipt decongestioneaza caile nazale

Uleiul esential de eucalipt are proprietati excelente antiinflamatorii, antiseptice, decongestionante nazale, antibacteriene si antivirale. Este utilizat cu succes in caz de raceli, gripa, afectiuni bronsice si pulmonare, astm. Cum il poti folosi? Se fac inhalatii sau se adauga in apa de baie. Gargara cu ulei de eucalipt si apa fierbinte este eficienta pentru tratarea afectiunilor respiratorii, a faringitelor si a amigdalitelor. De asemenea, se pot utiliza cateva picaturi pe asternut si pe perna, pentru un somn linistit si nas desfundat. Masajul cu ulei de eucalipt relaxeaza si decontractureaza musculatura. Se mai pot folosi in acest sens uleiul esential de pin sau arbore de ceai.

Uleiul esential de lavanda are rol antiseptic

Uleiul esential de lavanda este folosit in lampa de aromoterapie pentru efectul sau dezinfectant si antiseptic asupra aerului din incapere. De asemenea reduce tensiunile fizice si psihice, calmeaza si relaxeaza. In inhalatii, este util in caz de bronsite, guturai, sinuzita, faringite. Un alt ulei esential cu proprietati antiseptice si stimulatoare a imunitatii organismului este cel de arbore de ceai. Pentru scaderea febrei, ameliorarea migrenelor si inltturarea crampelor musculare, foloseste cu incredere uleiul esential de menta in injalatii. Are efect antibiotic usor, precum si expectorant si mucolitic. Uleiul esential de scortisoara decongestioneaza caile respiratorii, usureaza respiratia si inlatura durerile de cap. Uleiul esential de rozmarin are proprietati antiseptice si decongestionante nazale.

Ce ulei esential are efect dezinfectant puternic?

Uleiul esential de brad si cel de pin au actiune antiseptica si dezinfectanta puternica la nivelul cailor respiratorii,  antivirala si bronhodilatatoare. Ele sunt utile in caz de afectiuni ale aparatului respirator (faringita, traheita, bronsita). Administrarea se face intern sau sub forma de inhalaaii, bai sau masaj. De asemenea, uleiul esential de cedru poate fi utilizt sub forma de inhalatii sau in lampa de aromoterapie si are efecte benefice in tuse, bronsite si catar respirator. 

SPECIALIST: Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie

Centrul Medical MEDAS

Tel: 021 313 05 32