EUROVISION 2015 – Inca 9 zile

eurovision-9-zile-1– Ieri, 13 mai, delegatia noastra a facut turul (oficial!) al Vienei. Optimism, glume si curiozitati turistice firesti pentru cine nu mai fusese aici… Pe undeva, prin centru, intalnire surpriza… cu Delia Matache, aflata in vizita in capitala Austriei. Cu suvite verzi, ce se asortau cu sireturile lui Valeriu Ionescu si intoarceau admirativ capetele austriecilor, si pantofi sport roz, rivali ai adidasilor rosii ai lui Oliver Sterian. Pupaturi, urari de succes, mici cancanuri, ca-ntre colegi de breasla.

– Va povesteam ieri despre cotele la casele de pariuri… Un coleg mi-a spus ca a pariat deja (pe Suedia) si ca anul trecut a castigat o suma frumusica „ghicind-o” pe Conchita. La una din agentiile de pe piata romaneasca, Suedia are o cota de 2,65, Italia – 4,25, iar Romania – 150 (da, fara virgula!). Cine pariaza pe Cehia, Moldova, San Marino sau Portugalia se poate imbogati: cota este 300. Adica, pentru necunoscatori, daca pui 1 leu pe castigarea Eurovision 2015 de catre una dintre aceste 4 tari si una dintre ele chiar castiga, primesti 300 de lei. Iar daca pariezi 100 de lei…

eurovision-9-zile-2– Statistici: recordul de victorii este detinut de Irlanda – 7 (inclusiv 3 locuri intai consecutive: 1992, 1993 si 1994). La polul opus este Portugalia, care n-a reusit niciodata sa ajunga intre primii cinci (si a incercat de 47 de ori!). Irlandezul Johnny Logan a castigat de trei ori: de doua ori ca interpret si, in 1992, drept compozitor al melodiei invingatoare. Toate tarile europene au participat la Eurovision macar o data, cu 3 exceptii: Liechtenstein (vreo 35 de mii de locuitori, de unde sa mai iei si muzicieni!), Kosovo (care e tara doar pe jumatate) si, predictibil, Vatican!

Maine va voi informa despre participarea surpriza din acest an.

Catena sustine Romania la Eurovision!

Stefan Ciolaneanu