Fandacsia by Cosmina Nicolescu

Daca ar fi trebuit sa descriu pe nevazute persoana care da nastere palariilor Fandacsia, cu siguranta chiar asa mi-as fi imaginat-o pe creatoare, asa cum si este Cosmina Nicolescu in realitate: cu un aer usor rebel, dar gratios, totodata, si cu un spirit artistic imbinat cu un strop de autoironie pozitiva. A absolvit Facultatea de Regie si Film si iata ca astazi Cosmina reuseste, prin talentul sau, sa „regizeze” eleganta si rafinamentul de odinioara, astfel incat sa le transpuna in creatiile sale unice si inedite.Tonica TV: Cum si cand a luat nastere brandul Fandacsia by Cosmina Nicolescu? Ce te-a inspirat in alegerea numelui?

Cosmina Nicolescu: Brandul este mai tanar decat primele palarii create. Numele mi se pare foarte potrivit pentru a defini brandul. Este usor autoironic si este reverentios la adresa literaturii romane si a cuvintelor vechi din vocabular. Caragiale este cel mai cunoscut scriitor care a folosit acest arhaism in scrierile lui si cred ca toata lumea stie despre fandacsia care ti se urca la cap, o nebunie temporara, de vara.

Tonica TV: Care sunt criteriile de care tii cont atunci cand dai nastere unei noi palarii?

Cosmina Nicolescu: Ma inspira foarte mult persoana care va urma sa poarte acea fandacsie. Trebuie sa vad cat de mult poate sa-si asume o astfel de palarie, cat este de volubila sau cat este de discreta.

Tonica TV: Povesteste-ne putin despre aceasta lume. Din ce materiale sunt create palariile? Ce accesorii folosesti pentru a le da acest aer elegant? Cum alegi culorile?

Cosmina Nicolescu: Designerilor le place sa stea printre materiale, printre texturi si culori, le plac penele, panglicile, fundele si eu nu ma dezic de la acestea. Imi plac culorile foarte mult, dar nu stiu cum reusesc cateodata sa ma atasez foarte tare de non-culori: de negru si de alb. Insa imi place sa declin toata gama cromatica. Cat despre materiale, acestea sunt pe sufletul meu. Atat fetrul, din care confectionez palariile de iarna, cat si materialele din care lucrez palariile de vara sunt 100% naturale si pot fi manuite foarte usor.

Tonica TV: Cat la suta este inspiratie si cat la suta este meserie invatata?

Cosmina Nicolescu: N-as sti sa spun un procent, insa consider ca inspiratia este cea mai importanta, dar, daca nu stii meserie, risti sa nu ajungi la forma pe care ti-o doresti.

Tonica TV: Palariile create de tine sunt deosebite, sunt gratioase, rafinate si simt un usor iz de epoca in fiecare model. Mai au curaj femeile din ziua de astazi sa poarte astfel de accesorii?

Cosmina Nicolescu: Eu cred in sinceritate si in originalitate si cred ca astea sunt criterii de baza in moda. Femeile care-si doresc sa fie diferite poarta o fandacsie. Intr-adevar, fandacsia are un aer retro pentru ca este vorba de aristocratie si de eleganta de altadata, dar este, totodata, si contemporana. Fandacsia este un manifest de moda contemporana.

Tonica TV: Cum arata femeia care-ti poarta creatiile?

Cosmina Nicolescu: Este o femeie increzatoare, o actrita, indiferent de meseria pe care o are, si simte ca strada este o scena pe care oricand o poate cuceri.

Tonica TV: Care a fost cea mai mare satisfactie pe care ai avut-o pe plan profesional pana acum?

Cosmina Nicolescu: Fiecare noua intalnire cu o clienta, fiecare zambet de placere pe care il vad este maximumul de satisfactie profesionala, nicidecum concursurile, podiumurile sau aparitiile in revistele glamour.

Tonica TV: Care este urmatorul tel pe care ti l-ai propus sa-l indeplinesti?

Cosmina Nicolescu: Mi-as dori sa cuceresc toate capitalele lumii cu fandacsiile mele.

Tonica TV: Tu in ce procent iti porti creatiile?

Cosmina Nicolescu: Port fandacsii aproape zilnic si le asortez la starea de spirit. Imi place sa le port atunci cand sunt destinsa, atunci cand calatoresc, dar, in general, incerc sa le introduc in costumul zilnic. Fandacsiile merg cu metroul, cu troleibuzul si starnesc reactii, fapt ce ma bucura foarte tare.

Tonica TV: Daca ar trebui sa definesti palariile create de tine in doar 3 cuvinte, care ar fi acelea?

Cosmina Nicolescu: Sinceritate, spirit flamboaiant si fronda.

Tonica TV: Ce ne spui despre femeia din spatele brandului? Cum este Cosmina Nicolescu atunci cand nu creeaza?

Cosmina Nicolescu: Eu as spune ca nu sunt in spatele brandului, eu sunt chiar in fata lui. Sunt o persoana guraliva, cu momente de sociopatie rare si foarte „de treaba”.

Text: Madalina Manole