Femeile si depresia

shutterstock_52248607Multe femei sufera de depresie, iar dintre acestea cele mai multe sunt la menopauza. Din fericire, trebuie sa stim ca exista tratamente care ne pot ajuta.

Depresia este o afectiune mentala comuna care poate afecta femeile de toate varstele.

Cercetarile arata ca 23% dintre femeile de patruzeci-cincizeci de ani iau antidepresive, fiind, din punct de vedere demografic, pacientii carora le sunt cel mai des prescrise antidepresive.

Iata ce trebuie sa stiti despre depresie:

  • Multe femei sufera de depresie ca urmare a menopauzei. Acest lucru ar putea explica de ce atat de multe femei de patruzeci – cincizeci de ani iau antidepresive.
  • Simptomele menopauzei se pot adauga la cele ale depresiei. Lipsa de energie, apetitul sexual scazut, deficitul de concentrare, somnul agitat si cresterea in greutate sunt doar cateva dintre simptomele care pot tulbura viata femeilor in timpul menopauzei. Starea de spirit proasta datorata menopauzei poate fi rezultatul mai multor factori.
  • Unele femei isi pierd increderea de sine in timpul menopauzei. Menopauza si schimbarile care au loc in mintea si corpul femeilor isi pun amprenta asupra starii de spirit sau a increderii de sine. Uneori, pot simti ca isi pierd feminitatea sau sexualitatea. Toate acestea le pot tulbura starea de spirit si relatia.
  • Depresia poate sa apara ca parte a unei stari mentale coexistente. Nu e ceva neobisnuit ca depresia sa fie insotita de o alta stare mentala, cum ar fi anxietatea, atacurile de panica sau de o tulburare de alimentatie. Cercetarile arata ca femeile au mai multe sanse decat barbatii sa experimenteze o tulburare de anxietate odata cu depresia lor, asa ca este important sa luati in considerare si alte aspecte impreuna cu depresia.
  • Oboseala si lipsa de energie sunt frecvente la menopauza. Depresia poate face ca femeile sa se simta letargice si epuizate si, prin urmare, le poate fi greu sa fie active si sa faca lucruri care le plac. Totusi, acesta poate fi un cerc vicios: cu cat faceti mai putin efort fizic si va petreceti mai putin timp cu cei dragi, cu atat mai rea poate deveni depresia.  Incercati sa ramaneti activi facand yoga sau iesind la plimbare cu un prieten sau cu cei dragi. Acesta ar putea fi un pas mic, dar care poate face minuni pentru sanatatea mentala.
  • Menopauza poate aduce si probleme de cuplu. Multi oameni considera ca depresia poate avea un impact negativ asupra relatiei cu partenerul, iar pe masura ce se indeparteaza de partener, depresia se adanceste si mai mult. In acest caz, luati in considerare terapia de cuplu, terapia individuala si discutati cu partenerul despre ceea ce se intampla. Este important ca acesta sa fie informat cu privire la depresie si sa inteleaga ca nu este vina lui, dar nici a ta.
  • Menopauza poate submina viata sexuala. Depresia si multe dintre antidepresivele utilizate pentru a o trata pot scadea dorinta sexuala. Cu toate acestea, nu trebuie sa va opriti din a lua medicamentele din acest motiv. Discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunile de medicatie, pentru ca ar putea exista o alta posibilitate de prescriptie medicala care sa fie mai potrivita pentru voi si care sa aiba mai putine efecte secundare asupra vietii sexuale.
  • Depresia nu este o consecinta a imbatranirii. Doar pentru ca multe femei trec printr-o perioada de depresie pe masura ce inainteaza in varsta nu inseamna ca este si parte naturala a procesului de imbatranire. Nu trebuie sa trecem cu vederea simptomele de depresie, iar daca sunteti deprimat sau daca cineva drag este deprimat, trebuie sa solicitati ajutor specializat cat mai repede posibil.

 

Text: Corina Ionescu