Festivalul de Film de la Cannes va avea primul preşedinte de culoare din juriu

Spike Lee este primul cineast de culoare care va prezida juriul Festivalului de Film de la Cannes. Organizatorii festivalului l-au desemnat pe regizorul american preşedinte de juriu, datorită meritelor sale profesionale.Opinia lui Spike Lee este mai preţioasă ca niciodată”, a spus Pierre Lescure, preşedintele festivalului.

Când mi-au telefonat pentru a-mi spune că sunt preşedintele juriului (…) nu-mi vine să cred, eram în acelaşi timp fericit, surprins şi mândru”, a povestit onorat regizorul în vârstă de 62 de ani.

De-a lungul anilor, festivaluri precum cel de pe Croazetă au primit deja artişti de culoare în juriu. Ava DuVernay a fost membru în juriu în 2008 şi Will Smith, în 2017, însă Spike Lee este primul preşedinte de culoare din juriu.

Regizorul a prezentat şapte dintre filmele sale şi a fost recompensat cu Marele Premiu al Juriului ăn 2018 pentru BlacKkKlansman, un film pamflet anti-rasist, care relatează povestea unui bărbat de culoare infiltrat în Ku Klux Klan, Lungmetrajul cu puternice mesaje anti-Trump, i-a adus lui Spike primul Oscar pentru o categorie competiţională.

Photo: Google Images

Text: Bettina Cristea