Film cu supereroi pe acorduri românești

Un cântec din folclorul românesc se va auzi toamna aceasta în cinematografele din toată lumea. „Purtata sau Bătuta” fetelor de la Căpâlna face parte din coloana sonoră a filmului Black Adam, unul dintre cele mai așteptate filme cu supereroi ale anului.

Mai exact, pe coloana sonoră a trailerului oficial al filmului apare melodia lansată în 2011, a rapper-ului american Jay-Z, „Murder to Excellence”. Pe melodia respectivă, Jay-Z, a folosit acordurile melodiei care au făcut celebră comuna din Alba. Alături de Jay-Z, o altă voce a hip-hop-ului american se poate auzi, cea a lui Kanye West.

Vocile care interpretează pasajele din ”Purtata Fetelor de la Căpâlna“, pe melodia rapperului american, sunt ale gemenelor de la Indiggo, Gabriela și Mihaela Modorcea.Povestea dansului și a fetelor de la Căpâlna

Dansul fetelor de la Căpâlna este celebru în România de mai bine de jumătate de secol. Pașii și ritmul dansului unic sunt învățate de fete de la mamele lor, încă de la vârsta de 4 ani. Din grupul folcloric fac parte, în medie, 30 de fete.

”Fetele, cu pași simpli, marchează în mișcarea lor coregrafică spirale, linii șerpuite și cercuri, care nu-și unesc niciodată capetele. Una lângă alta, fetele se țin foarte strâns, încolăcindu-și brațele pe după cot și, într-un mare cerc, pornesc cu pași bine ritmați, cântându-și singure melodiile respective.

Acest loc nu poate fi ocupat de orice fată, ea trebuie să știe atât mișcările coregrafice, cât și melodia foarte bine. O dovadă a vechimii acestui dans reiese și din faptul că dansul nu este însoțit de acompaniamentul instrumental, fetele fiind cele care impun linia melodică printr-un lait-motiv melodic: „la, la, la, la, la, la, la, la…”, a explicat, într-un articol pentru adevărul.ro, în urmă cu mai bine de 10 ani, o femeie care a făcut parte din Ansamblul Fetelor de la Căpâlna.

Iulia Mirică

foto: marca.com