Foliculita si furunculoza, rezultatele unei igiene precare

shutterstock 72211927Foliculita si furunculoza sunt afectiuni dermatologice contagioase, incluse in categoria piodermitelor, produse de stafilococi pe fondul unei igiene locale defectuoase si localizate pe diferite parti ale corpului, indeosebi pe fese, pe fata, pe ceafa, pe spate sau pe antebrat. Daca inflamatia este localizata la radacina firului de par (mai precis, in ostilul folicular, mica depresiune in forma de palnie intalnita la locul unde firul de par iese la suprafata pielii), boala se numeste foliculita.




Dupa localizare si mod de manifestare, foliculita se numeste:

 

–    acuta superficiala sau impetigo Bockhart – apare pe fata, dupa barbierit sau perigenital, in urma unor secretii patologice vaginale si se prezinta ca o vezicula cu un lichid galben purulent, centrata pe un fir de par si insotita de o usoara durere;

–    orgelet sau urcior (la gene);

–    narinara – drept consecinta a unei rinite sau a epilarii firelor de par din nas;

–    sicozis stafilococic – cand apare in barba si mustata sub forma de pustule care se transforma in mici noduli, de marimea unor boabe de mazare sau

–    sicozis tricofitic – cu aceeasi localizare, dar cu alterarea si pierderea firelor de par.

In situatia in care foliculita se extinde cuprinzand pielea si tesutul subcutanat, avem de-a face cu furunculoza. Forma de manifestare este acuta: zona afectata se tumefiaza, se intareste (capata aspect de nodul) si devine foarte dureroasa (indeosebi daca este localizata in nas sau in ureche). Majoritatea furunculelor ajung la maturitate in 4-10 zile. Netratata, furunculoza poate persista saptamani, luni si chiar cativa ani.


Pentru a evita astfel de neplaceri, se impun urmatoarele metode:

 

– Pentru ameliorarea durerii si pentru grabirea vindecarii, putem aplica pe zona afectata comprese cu apa calda. Este indicata si folosirea unor antibiotice pentru uz extern.

– In cazurile recurente este bine sa se recurga si la administrarea unor suplimente alimentare pe baza de vitamina A si E.

– Cazurile mai grave necesita administrarea, pe cale orala, de antibiotice pe baza de dicloxacilina sau cephalexin. Pentru cei alergici la penicilina, poate fi folosita eritromicina.

Furunculii care apar la nivelul fetei risca sa lase semne. De aceea, este bine sa apelam la ajutorul unui medic dermatolog pentru indepartarea neplacerilor. De obicei insa, recuperarea este completa si nu se inregistreaza complicatii.


Produsele pe baza de sulfat de magneziu pot fi aplicate pe zonele afectate pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, reducand dimensiunea furunculului prin absorbirea puroiului. Spargerea se produce accidental sau poate fi provocata, determinand o evidenta senzatie de usurare. In primul caz, scurgerile sunt incomplete: se elimina cea mai mare parte din continutul alb-galben si vascos, nu si tesutul necrozat reprezentand tatana sau burbionul. Iar lipsa rapida a igienizarii locale poate determina suprainfectii.

Provocarea eliminarii puroiului trebuie facuta doar la maturarea completa a buboiului (cand acesta s-a “copt”). Nu se recomanda stoarcerea furunculului (existand pericolul diseminarii infectiei in celulele sanatoase din vecinatate sau chiar in sange, rezultand septicemia), ci incizarea sa, in unitati specializate si cu oameni calificati pentru un astfel de demers medical.

Furunculoza apare adesea ca afectiune secundara in cazuri de diabet, astenie, la nefritici, fiind o infectie la nivelul pielii cu stafilococi, fata de care organismul si-a pierdut rezistenta. Desigur ca de prima importanta este tratamentul afectiunii primare. In tratamentul propriu-zis al furunculozei, in afara de antibiotice, autovaccin s.a., pot fi folosite in uz intern plante diuretice care ajuta la eliminarea toxinelor din sange, iar in uz extern, specii emoliente, cu proprietati maturative (de grabire a coacerii) si antiseptice.


Ca tratamente naturiste pentru furunculoza si foliculita, de obicei, sunt recomandate:

 

– Ceai de trei-frati-patati, radacina de brusture;

– Se mai pot folosi frunzele de varza cruda, bine spalate si apoi presate, care se asaza pe furuncul, ele avand proprietatea de a extrage puroiul;

– Pe portiunea dureroasa se mai aplica si cataplasme cu ceai de musetel mai concentrat;

– Se recomanda sa se ingereze in fiecare zi drojdie proaspata, cat un bob de fasole. Ea ajuta la eliminarea toxinelor si la disparitia broboanelor.

– Arnica este indicata in cazul unei eruptii simetrice de mici furuncule cu tenta violacee;

– Echinaceea, remediu indicat in cazul furunculelor recidivante, care altereaza starea generala: febra, frisoane, limfangita, adenopatie, tendinta la abcedare.

Nalba mare sub forma de comprese din infuzie sau decoct;

– Cataplasme din frunze strivite de nuc, patlagina, pelin, frunze de nalba oparite;

–  Extract muguri de coacaz negru, extract muguri de nuc.


Text: Dr. Adelina Gruia, med. spec. medicina de familie