George Clooney, actor, regizor si producator de film

George Clooney, actor, regizor si producator de filmCand spunem George Clooney, inevitabil ne vine in minte imaginea doctorului Douglas Ross din bine-cunoscutul serial de televiziune Spitalul de Urgenta. Cam acesta a fost si debutul charismaticului actor in Romania si nu numai! Clooney se poate mandri cu o cariera impresionanta ce face salturi intre actorie, regie si productie, reusind prin aceasta sa castige aprecierea celor mai aspri critici de film. 

George Clooney, o cariera impresionanta

George Clooney a debutat in anul 1978 in miniseria Centennial, urmand ca abia in 1984 sa primeasca primul sau rol important in sitcomul de scurta durata E/R. Au urmat roluri episodice si, un deceniu mai tarziu, a jucat in serialul care l-a consacrat, Spitalul de Urgenta, serial pe care l-a parasit in anul 2000, dupa 4 ani in care s-a identificat cu doctorul Ross. Ulterior, rolurile primite i-au adus prestigiu si numeroase premii. In 2001, a primit Globul de Aur pentru cel mai bun actor in filmul muzical O Brother, Where Art Thou? Filmul Good night and good luck (2006) a fost un adevarat succes pentru Clooney, primind nominalizari la Oscar pentru cel mai bun regizor si cel mai bun scenariu original. In acelasi an, talentatul actor s-a intors acasa cu un premiu Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar in Siryana, devenind astfel primul om din istorie care castiga nominalizari la Oscar pentru doua filme diferite, pentru unul in calitate de regizor si pentru celalalt in calitate de actor. De altfel, acest rol secundar i-a adus in casa si Globul de Aur. Nu putem vorbi de George Clooney fara sa amintim de celebrul film Ocean’s Eleven, film a carui distributie l-a facut celebru (Brad Pitt, Julia Roberts, Matt Damon, Andy Garcia) si care a atras dupa sine Ocean’s Twelve (2004) si Ocean’s Thirteen in 2007.

Alte filme: The Perfect Storm (2000), Confessions of a Dangerous Mind (2002) – cu acest film facandu-si si debutul regizoral, Solaris (2002), Intolerable Cruelty (2003), The Good German (2006), Michael Clayton (2007) – rol pentru care a primit nominalizari atat la Oscar cat si la Globurile de Aur, Burn After Reading (2008), The Men Who Stare at Goats (2009), Up in the Air (2009) – film care i-a adus nominalizari la premiile Bafta si Globul de Aur pentru cel mai bun actor, The American (2010). In 2012, a primit nominalizari la Oscar si a castigat doua premii Globul de Aur pentru drama The Descendants. Ca producator, anul 2013 i-a adus talentatului Clooney un Oscar si un premiu Bafta pentru filmul Argo la categoria cel mai bun film al anului.

 

Text: Madalina Manole