Igiena intima corecta previne infectiile genitale

Atentia acordata igienei intime este solutia perfecta pentru a preintampina infectii ale aparatului genital, mai ales in timpul sezonului cald. Tocmai de aceea, spalarea locala trebuie sa se faca de doua ori pe zi, folosind produse dedicate ingrijirii zonelor intime. Iata si alte sfaturi care te vor ajuta sa eviti problemele de sanatate.

Toaletare riguroasa 

Vaginul este un mediu vulnerabil, predispus la dezvoltarea germenilor. Tocmai de aceea, informatiile corecte despre ingrijirea zonei intime sunt esentiale. Medicii specialisti recomanda efectuarea toaletei dupa fiecare scaun, tinand cont de faptul ca multe infectii vaginale sunt cauzate de germeni.

Tampoane schimbate regulat

Spalarea cu apa si sapun, ori cu geluri intime speciale, se face si de trei ori pe zi in perioada ciclului menstrual, deoarece sangele este un factor propice dezvoltarii bacteriilor. De asemenea, tampoanele trebuie schimbate la interval de cel mult patru ore, fiind preferate cele externe. Tampoanele interne sunt problematice, pentru ca nu fac decat sa creasca riscul infectiilor.

Lenjerie intima din fibre naturale

O alta conditie pentru a preveni infectiile vaginale este folosirea lenjeriei intime curate si schimbarea ei regulata.

Aceasta nu trebuie sa fie prea stramta sau confectionata din fibre sintetice pentru ca mentine umezeala si formeaza, astfel, un mediu optim dezvoltarii bacteriilor si ciupercilor. Inclusiv lenjeria de pat trebuie sa fie spalata si schimbata periodic.

Igiena facuta in mod echilibrat 

Flora vaginala si flora din zona vulvara este constituita din bacterii protectoare, echilibrul fragil al zonei intime fiind mentinut printr-o igiena care nu este facuta in exces, dar nici ignorata.

Produse de uz intim bine alese

Deoarece zona genitala este foarte sensibila, apa si sapunul cu care te speli trebuie sa contina cat mai putine ingrediente cosmetice. Cand alegi un produs de uz intim, trebuie sa verifici daca este testat dermatologic, termenul de valabilitate si ingredientele continute, care trebuie sa fie dedicate pielii sensibile. Exista si geluri intime, inclusiv pe baza de ingrediente naturale, bio, special gandite pentru ingrijirea acestei zone sensibile. De regula, astfel de produse este bine sa fie achizitionate din farmacii, fiind indicate cele cu pH neutru, care nu contin coloranti sau parfumuri agresive.

Text: Oana Baltoc