Iluminarea în roz – simbol al luptei împotriva cancerului de sân

Catena a susţinut şi în acest an evenimentul-simbol al luptei împotriva cancerului de sân, „Iluminare în roz”, ajuns la cea de-a 19-a ediție, organizat de Fundaţia Renaşterea. Clădirea aleasă în 2019 pentru acest scop nobil a fost Palatul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din centrul Capitalei.

Lumina roz a fost declanşată de fondatoarele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană (preşedinte), Cristiana Copos (vicepreşedinte) și Andreea Esca (ambasador).

Seara eveniment, cu scop caritabil, a adunat numeroase persoane publice care susțin cauzele Fundației. Andreea Esca, Mihaela Geoană, Adelina Pestriţu și Iuliana Tudor sunt doar câteva dintre persoanele care au declarat că există o nevoie continuă de educare, informare și prevenție în domeniul oncologic pentru toate doamnele și domnișoarele.Majoratul fundației Renașterea

Ambasadorul Fundaţiei Renaşterea, Andreea Esca, a amintit că au trecut deja 18 ani de când a luat naştere programul de prevenţie şi depistare precoce a cancerului de sân iniţiat de Fundaţia Renaşterea.

„Încă de la înfiinţarea fundaţiei, în 2001, am iniţiat campanii de conştientizare pentru cancerul de sân, iar începând cu anul 2013 ne-am extins campania de prevenţie şi depistare precoce şi pentru cancerul de col uterin. Mai mult, din august 2018 derulăm un proiect cu finanţare POCA (Programul Operaţional Capacitate Administrativă), ce se va încheia în luna decembrie a acestui an, proiect ce vizează propunerea unei politici publice alternative pentru screeningul cancerului de col uterin”, a precizat Andreea Esca.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, care a fost prezentă la eveniment, a felicitat Fundaţia Renaşterea pentru perseverenţa de care dă dovadă de 18 ani în acţiunile pe care le derulează şi care duc la salvarea vieţii multor femei.

„În afecţiunile oncologice prevenţia face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Dezvoltarea programelor de prevenţie şi creştere a capacităţii de screening sunt obiective importante ale Guvernului. Politicile de sănătate promovate de Guvern pun accent pe depistarea şi tratarea unor boli cu morbiditate şi mortalitate mare, care au costuri mari de îngrijire şi ale căror şanse de vindecare sunt mult mai mari dacă sunt depistate la timp”, a afirmat Sorina Pintea.

Licitație fără strigare

Evenimentul a continuat cu proiecţia filmului aniversar al Fundaţiei Renaşterea, o degustare de produse tradiţionale româneşti şi o licitaţie fără strigare a unor lucrări ale maestrului Ioan Nemţoi, tablouri şi acuarele, coliţe, tricou şi mingi cu autograful Simonei Halep, bijuterii şi produse hand made realizate de paciente oncologice, membre ale Asociaţiei de Sprijin al Pacientului Oncologic. Fondurile strânse vor fi folosite la plata mamografului digital cu tomosinteză, având doza de iradiere cu 30% mai redusă faţă de alte echipamente digitale, ce a fost instalat la Centrul Medical de Excelenţă Renaşterea.