Infectiile urinare, neplaceri grave pe timpul verii

poza infectii urinare femeiInfectiile urinare reprezinta o problema de sanatate care afecteaza predominant femeile, datorita particularitatii anatomice. Cu toate acestea, nici barbatii nu sunt ocoliti de aceasta problema.

Infectiile urinare sunt afectiuni ale aparatului urinar de cauza inflamatorie datorate microorganismelor (in cea mai mare parte bacterii) care ajunse la nivelul tractului urinar (uretra, vezica) reusesc sa depaseasca potentialul de aparare local si sa determine o suita de modificari locale care netratate se pot extinde.  • Motivele aparitiei infectiilor urinare

Faptul ca uretra la femei este scurta si se afla in vecinatatea vaginului si a orificiului anal este deja o cauza favorizanta. De asemenea, situatiile de colita, constipatie cronica, afectiuni biliare favorizeaza aparitia infectiilor urinare.
Alte situatii care favorizeaza aparitia frecventa a infectiilor urinare sunt malformatiile tractului urinar, litiaza renala (calculii), tulburari in evacuarea urinei: staza urinara – intulnita si in sarcina, obstacole pe traiectul cailor urinare (compresiile tumorale, adenomul de prostata la barbati) si infectii genitale cu diferite etiologii.
Femeile pot face in mod frecvent infectii urinare si fara a avea malformatii sau alte probleme renale.

  • Manifestari neplacute ale infectiilor urinare

Infectiile urinare se intulnesc la nivelul aparatului urinar inferior: uretra a carei infectie se numeste uretrita sau vezica urinara a carei infectie se numeste cistita.

Acestea sunt cele mai intulnite forme de infectie urinara care apar la femei, tocmai datorita unei uretre mai scurte decut la barbati. Un aspect foarte important este acela ca inceperea vietii sexuale determina, practic, o crestere a incidentei infectiilor urinare joase la unele femei. In cazul acestora se intulnesc asa numitele “cistite recurente” dependente de raportul sexual, foarte neplacute datorita simptomelor principale: usturime la urinare, durere in zona pubiana, nevoia de a urina foarte des in ciuda cantitatii mici de urina eliminate. Alte manifestari ale cistitei pot fi urina tulbure si prezenta sungelui in urina.

  • In caz de infectie urinara, evitati automedicatia!

Pentru orice tip de infectie urinara, fie chiar si banala automedicatia nu este recomandata. Tratamentul dureaza intre 3 si 14 zile, intotdeauna mai lung la barbat decut la femeie. Infectia urinara trebuie considerata o urgenta deoarece poate duce la complicatii grave cum ar fi nefrita cronica si insuficienta renala cronica. Tratamentul se face exclusiv cu recomandarea medicului, dar nu se desfasoara neaparat in spital, dupa efectuarea antibiogramei pentru verificarea sensibilitatii germenului respectiv. De foarte multe ori ne putem afla in situatia in care, din cauza administrarii incorecte si incomplete de antibiotice poate aparea rezistenta la acestea.

  • Cand infectia urinara se agraveaza

Infectiile urinare pot evolua rapid catre insuficienta renala. Tratamentul acestora presupune internarea in spital cu urmarirea atenta din partea medicului si cu administrarea de antibiotice intravenos sau intramuscular pe o durata de 14 – 21 de zile, uneori si mai mult. Simptomele principale sunt febra foarte mare (39 – 40 C), greata, varsaturile, durerile la nivel lombar.

Text: Dr. Razvan Constantinescu