Ingrijirea mainilor, 10 intrebari

2009_manichiura_mainiDupa perioada friguroasa de iarna in care mainile tale au avut de suferit din cauza vantului, in special, cauti acum, in prag de primavara, sa le revitalizezi. Afla de la Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog, care sunt metodele de ingrijire ale mainilor in functie de diferite afectiuni.

 1. De ce se spune ca mainile arata adevarata varsta a unei femei?

Mainile sunt cele cu care lucram si pe care le spalam cel mai des. Expuse permanent la frig, soare, apa, murdarie, si uneori la nicotina tigarii, sufera o agresiune marcanta. In plus, detergentii din produsele de curatat si de spalat deterioreaza cu usurinta filmul protector hidrolipidic. Pielea se usuca, se pateaza, uneori crapa.

2. Care sunt metodele de ingrijire a mainilor cu piele fina si ridata?

Recomand aplicarea unei creme grase seara la culcare sau aplicarea unei solutii de glicerina. Uneori sunt necesare impachetarile cu parafina dupa un tratament de gomaj.

3. Care este cauza aparitiei ridurilor la nivelul mainilor, in afara de varsta?

Aspectul imbatranit al mainilor se citeste dupa ce pielea se subtiaza si pachetul adipos se topeste, lasand sa se vada venele proeminente. Daca tenul este de obicei bine ingrijit, majoritatea dintre noi uitam sa dam aceeasi atentie aspectului mainilor.

4. Cum putem preveni ridarea mainilor?

Ridarea mainilor se previne daca evitam expunerea la noxe si daca pastram o greutate corporala constanta.

5. Care este cauza venelor proeminente la nivelul mainilor?

Venele devin proeminente din trei motive: pe de o parte se pierde suportul grasos al pielii o data cu imbatranirea, pielea se subtiaza si venele se dilata cu timpul datorita efortului de vascularizatie la extremitatea corpului.

6. Cum putem preveni umflarea venelor?

Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui trofic de perete vascular precum produsul Detralex, administrat cronic.

7. De ce apar petele pe maini?

Petele de pe maini, cunoscute sub numele de lentigine, apar in cauza deteriorarii celulare insulare la lumina.

8. Cum pot fi ele prevenite si tratate?

Atat petele, cat si aspectul ridat pot fi corectate cu ajutorul laserului Fraxel, capabil sa genereze o piele noua. Sunt necesare 6 sedinte la o luna interval pentru reintinerirea mainilor.

9. Cum ne putem pastra pielea mainilor tanara, sanatoasa, luminoasa, fara probleme?

Sanatatea mainilor se poate intretine prin protejarea acestora si prin greutatea corporala constanta. Totusi, pentru aspectul de mana descarnata, cu vene vizibile, in acest moment se poate face fie transfer de grasime, recoltata prin aspiratie de la aceeasi persoana (in cadrul unei interventii de lipoaspiratie), fie tratament cu o substanta volumizatoare. Prin trei injectari successive la o luna interval, aceasta substanta produce o crestere de tesut collagen, care umple spatiile dintre vene, aspect care rezista fara retusuri o perioada de 2 ani.

Text: Ema Macovei
Consultant: Dr. Mihaela Leventer
Specialist dermatologie