Insanatosirea, mai rapida daca tii un jurnal

Insanatosirea, mai rapida daca tii un jurnalSuntem obisnuiti adesea sa tinem jurnale ale vietii intime, unde ne ascundem de cei din jurul nostru si scriem despre cele mai ascunse secrete. Insa daca o persoana ar tine un jurnal al problemelor de sanatate prin care trece, acest lucru ar putea sa o ajute sa se insanatoseasca mult mai repede si sa stimuleze sistemul imunitar.

Pielea, de exemplu, se vindeca de trei ori mai repede daca oamenii scriu despre experientele lor traumatizante, arata un studiu realizat de catre expertii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda. Cei 50 de participanti, atat femei cat si barbati, au fost rugati sa tina un jurnal in care sa scrie timp de 20 de minute pe zi, mai multe zile la rand. Participantii au fost rugati sa scrie despre experientele neplacute si sa-si exprime cele mai adanci emotii.
Doua saptamani mai tarziu, acestia au suferit o biopsie la nivelul pielii de 4 mm iar rata de vindecare a fost monitorizata. Dupa 11 zile, 76% dintre persoane aveau ranile vindecate. Astfel, se pare ca relatia dintre minte si corp ar putea imbunatati starea psihologica. Mai este nevoie si de alte investigatii pentru a putea concluziona daca exprimarea in scris ar putea vindeca ranile cronice. Exprimare in scris se pare ca ne-ar putea scapa de stres, lucru care imbunatateste sistemul imunitar.

 

Text: Ruxandra Raica