Insula celebrităților, invadată de ISIS

Insulele paradisiace de pe coasta Mozambicului, unde vedetele își petrec vacanțele au fost invadate de militanții ISIS. Aceştia au ars hotelurile de lux, locuințele, autoturismele, animalele sălbatice, și au impus legea Sharia.

ISIS a ordonat locuitorilor să abandoneze insulele Vamizi și Mecungo, unde celebrități precum Daniel Craig, Bono și prințul Albert de Monaco, fotbalistul Cristiano Ronaldo și liderul politic Nelson Mandela se bucurau de peisajele pitorești și petreceau în lux.

Un locuitor al insulei Mecungo a declarat că insurgenții au sosit cu barca noaptea și i-au înconjurat pe toți: „Ne-au spus să fugim dacă vrem să trăim. Toată lumea a părăsit insula.”

Mozambic și insulele sale au fost închise turiștilor de când au fost impuse restricții de călătorie din cauza pandemiei.

Militanții ISIS au invadat și orașul portuar Mocimboa de Praia de pe continentul african, spunându-le localnicilor că va deveni noua lor capitală condusă de legea islamică. De asemenea, Provincia Cabo Delgado a fost jefuită și distrusă de către jihadiști.

Au ajuns noaptea în bărci mici de pescuit. Au scos oamenii din casele lor și apoi le-au incendiat.”, „Nu au rănit pe nimeni, doar au dat ordine să părăsească insulele”, a relatat un bărbat care fugise pe insula Mecungo din Mocimboa da Praia.

Companiile energetice occidentale, care au investit în proiecte de gaze în largul coastei Mozambicului, au fost nevoite să construiască noi facilități pentru a evita atacurile jihadiștilor.

Peste 1.500 de persoane au fost ucise și 250.000 de persoane mutate în timpul insurgenței care a izbucnit acum trei ani, aproape de granița cu Tanzania.