Intestin iritabil? Cauze si remedii

shutterstock_70936324Una dintre cele mai comune boli ale sistemului gastro-intestinal este iritatia de colon, o iritatie la nivel abdominal care implica mai ales ultima parte a intestinului (colonul) si pune in pericol regularitatea principalelor functii intestinale.

Este vorba de o patologie foarte frecventa, care ii afecteaza chiar si pe cei mai atenti la dieta de zi cu zi, pentru ca aceasta este in stransa relatie cu sistemul nervos central si sistemul enteric.

Este cunoscut faptul ca multe boli sunt o simpla consecinta a unei vieti dezordonate, marcata de ritmurile intense care provoaca stres, care este considerat adevaratul „stil de viata rau” al timpurilor moderne si este responsabil pentru multe boli de diferite tipuri. Sa ne uitam la cauzele si remediile acestei boli comune de multe ori trecute cu vederea.

 



Cauzele sindromului de intestin iritabil

 

Pana in prezent, cercetarile nu au stabilit o cauza reala a problemei colonului iritabil.

In cele mai multe cazuri, persoana care sufera de aceasta patologie are un stil de viata mai putin sanatos. Dieta nesanatoasa, prea mult alcool sau asimilarea de prea multe fibre, care tind sa umfle colonul, precum si stresul sunt cauzele principale care ii afecteaza pe cei care au intestinul gros sensibil si receptiv.

Aceste persoane trebuie sa ramana mereu alerte si sa asculte semnalele pe care le trimite corpul, nu sa reduca totul la o simpla consecinta a starii nervoase si a stresului. Cercetarile recente au aratat ca acest colon iritabil este de multe ori preludiul unei boli mult mai grave precum gastroenterita, inflamatia intestinelor si stomacului simultan.

Prin urmare, este recomandabil sa se consulte un medic pentru a ne asigura de starea propriului corp, fara a lasa sa treaca neobservat un semnal posibil pe care organismul nostru ni-l da.

 

Simptomele sindromului de intestin iritabil

 

Cele mai frecvente simptome care afecteaza un colon iritabil sunt:

  • balonarea;
  • greata;
  • crampele.

Dar acestea pot varia in functie de subiecti. Unii, de exemplu, sufera de constipatie si, de multe ori, fac o febra usoara. In acest caz, este recomandabil sa se consulte un medic pentru analize medicale, teste medicale specifice (sange si analiza scaun), acesta fiind un semn clar ca intestinul este iritat. In cazuri rare, dar mult mai grave daca se asociaza cu pierderea in greutate, dureri abdominale severe precum si scaunul cu sange, ar putea fi vorba de cancer.

In multe cazuri, cu toate acestea, colonul iritabil este o conditie care insoteste ciclul menstrual, ca productie de hormoni care creste in organismul de sex feminin in acest timp si care poate afecta in mod negativ colonul, provocand o iritatie a intestinului.

 

Cum sa ne ingrijim? Dieta corecta in caz de intestin iritabil

 

In primul rand este nevoie sa corectati obiceiurile alimentare nesanatoase si, pentru a face acest lucru, aveti nevoie sa urmati un mic regim, care prevede asimilarea limitata de anumite substante, cum ar fi:

  • lapte (este posibil ca anumite organisme sa tolereze mai bine derivatii sai, cum ar fi iaurtul);
  • ceai si cafea (proteinele ??si cafeina „excita” stomacul);
  • bauturi alcoolice sau carbogazoase;
  • condimente;
  • alimente prajite;
  • legume si fibre in exces (va trebui sa le echilibrati, in doze potrivite pentru mese diverse deoarece sunt susceptibile de a umfla abdomenul);
  • guma de mestecat si bomboane (pentru a evita inghitirea aerului, care creeaza gazele intestinale).

Acest lucru poate ajuta la diminuarea balonarii intestinale asigurand o viata mai linistita. Foarte important este sa luati mese mici, trei abundente plus doua gustari, una la mijlocul diminetii si cealalta dupa-amiaza, pentru a evita supraincarcarea intestinului.

 

Remedii pentru sindromul de intestin iritabil


Primul si cel mai eficient este respectarea unei diete echilibrate. Apoi, evitati sa luati medicamente, in special laxative. Exista mai multe cai de atac si trucuri mici, care pot ajuta la ameliorarea durerii cauzate de intestinul iritabil.

In primul rand, aveti posibilitatea sa inlocuiti cana de ceai comun cu un ceai bazat pe seminte de fenicul, care ajuta sa la dezumflare, sau cu un potpuriu de musetel si nalba, care actioneaza in calitate de „calmant” asupra peretilor stomacului si intestinului.

Cine este un fan al uleiurilor esentiale poate incerca sa maseze abdomenul cu ulei esential de ienupar, care actioneaza ca un tonic al functiei viscerale a sistemului nervos si digestiv, pe langa faptul ca este depurativ si diuretic.

 

 

Text: Alexandra Lupu