Invinge ridurile prin hidratare!

shutterstock_92918797In lupta cu ridurile, hidratarea este cel mai bun aliat care ne ajuta atat din interior, cat si din exterior. O hidratare corespunzatoare a corpului prin consumul de lichide imbinata cu o buna hidratare a pielii, ne ajuta sa tinem ridurile departe mai mult timp. Uita de injectiile cu Botox sau colagen si invinge ridurile prin hidratare!

Piele uscata = de 2 ori mai multe riduri

Un studiu publicat acum ceva timp in British Journal of Dermatology a aratat ca, in conditiile normale de imbatranire a pielii, ridurile apar de 2 ori mai repede pe o piele uscata. De exemplu, o femeie de 28 de ani cu piele uscata va avea la varsta de 36 de ani, cu 52% mai multe riduri, pe cand o femeie cu piele bine hidratata, la aceeasi varsta de 36 de ani va avea doar cu 22% mai multe riduri. Studiul a fost efectuat pe 122 de femei, monitorizandu-se evolutia ridurilor acestora si stilul de viata pe o perioada de 8 ani. Ridurile de pe frunte, cele din jurul ochilor – laba gastei si cele din jurul gurii se formeaza din cauza ca pielea noastra este in mod repetat incretita in functie de expresiile fetei noastre. Iar atunci cand pielea isi pierde elasticitatea, ridurile de expresie devin permanente.

Rezultatele arata ca, in functie de calitatea stratului exterior al pielii (stratul cornos), ridurile temporare devin permanente mai repede sau mai incet. Si noi femeile, dar si barbatii, putem intarzia aparitia ridurilor hidratandu-ne pielea corect inca de cand suntem tineri. Modul in care imbataneste pielea este determinat genetic in masura de doar 30%, pe cand de restul de 70% sunt responsabile obiceiurile noastre.

Principalii pasi in hidratarea pielii

In primul rand, trebuie sa ne hidratam corpul si astfel pielea va fi si ea hidratata in mod natural, din interior. Atunci cand organismul nostru sufera de deshidratare, primul lucru pe care il face este sa absoarba apa din piele. Band suficienta apa zilnic (adica aproximativ 1, 5 litri), ne mentinem hidratat nu doar corpul, ci si pielea.

Nu trebuie sa ne spalam pe fata prea des sau cu produse prea dure, pentru ca acestea usuca pielea prin eliminarea uleiurilor sale naturale. Pielea secreta in mod normal anumite uleiuri, care intr-o anumita cantitate – nu vorbim aici de pielea foarte grasa – sunt necesare pentru a proteja pielea si a o ajuta sa se mentina hidratata.

In plus, trebuie sa ne aplicam crema pe fata sau masti naturale hranitoare ori de cate ori simtim ca este uscata. Pe langa asta, este nevoie sa ne protejam de factorii de mediu daunatori cum ar fi soarele puternic, caldura sau frigul excesiv.

Si dieta contribuie semnificativ la hidratarea pielii. O dieta echilibrata, care sa includa suficienti acizi grasi naturali, ne ajuta sa ne mentinem elasticitatea pielii. Mananca peste, in special peste gras (somon, sardine), nuci si migdale, ulei de masline si soia.

Cercetarile au demonstrat ca pe masura ce inaintam in varsta, genele care controleaza colectarea si retentia apei in piele devin din ce in ce mai putin active. De aceea, trebuie sa fim proactivi si sa prevenim aparitia ridurilor hidratandu-ne pielea mai mult.

Text: Bianca Badescu