Iubire fara lacate

Iubire fara lacateAceasta este esenta unei campanii lansate de primaria din Paris si care vizeaza renuntarea la obiceiul potrivit caruia cuplurile de indragostiti atarna cate un lacat de balustradele podurilor care traverseaza Sena.

Primaria din Paris a lansat luni o campanie de presa, prin care a cerut cuplurilor de indragostiti sa inlocuiasca lacatele fixate pe balustradele podurilor pariziene cu selfie-uri publicate pe internet.

“Ideea este de a propune cuplurilor alternativa selfie-urilor pentru lacate, explicandu-le ca acestea din urma sunt prea grele si avariaza podurile pariziene”, a explicat Primaria din Paris pentru AFP.

Autocolante au fost lipite pe podurile pariziene inca de luni, pentru a sugera indragostitilor sa faca selfie-uri – fotografii de tip autoportret realizate cu telefoane mobile – si sa le publice pe un site special (lovewithoutlocks.paris.fr) sau pe Twitter, cu hashtagul #lovewithoutlocks (“iubire fara lacate”).

“Este un prim element al unui plan de actiune global”, a explicat Primaria din Paris. “Este o prima initiativa de comunicare pentru a explica faptul ca lacatele nu sunt bune pentru patrimoniul parizian si, in plus, ele nu reprezinta idealul pentru a simboliza iubirea”, potrivit primariei.

“Purtam discutii de fond cu Batiments de France pentru a inlocui grilajele prin instalatii care nu permit instalarea lacatelor”, a explicat municipalitatea pariziana.

“Lacatele iubirii”, pe care cuplurile de indragostiti le fixeaza de-a lungul balustradelor podurilor pariziene, pentru a-si sigila uniunea, aruncand apoi cheia in Sena, si-au facut aparitia la Paris in 2008.

O balustrada de pe celebrul Pont des Arts din Paris, care s-a prabusit in luna iunie sub greutatea miilor de “lacate ale iubirii”, a cauzat evacuarea acelei pasarele pentru pietoni care traverseaza Sena in fata muzeului Luvru si ofera pietonilor una dintre cele mai frumoase vederi asupra Parisului.

Aceasta problema nu este numai a Parisului. In lume exista foarte multe orase care au “poduri ale iubirii”, cum ar fi Koln, Roma, Florenta, Londra, Praga si foarte multe altele.

Romania a fost lovita si ea de acest fenomen, “poduri ale iubirii” fiind intalnite in Cluj, Timisoara, Lugoj…

 

Text: Alina Niculescu