Jucariile si animalele de companie ne imbunatatesc starea

Jucariile si animalele de companie ne imbunatatesc stareaMultiple studii publicate de-a lungul ultimilor ani au dezvaluit existenta unei legaturi puternice intre animalele de companie si stapanii lor, in sensul in care s-a demonstrat ca necuvantatoarele imbunatatesc starea fizica si psihica a stapanului. Totodata, un studiu relativ recent a evidentiat ca jucariile de plus au efecte benefice nu doar asupra celor mici, ci si asupra adultilor.Caine sau pisica?

Rezultatele unui studiu efectuat in SUA confirma ca posesorii de caini sunt persoane mai vesele si mai pline de energie, in timp ce stapanii de pisici sunt mai nonconformisti, mai sensibili si mai introvertiti. La acest studiu au participat 600 de studenti care au fost pusi sa aleaga intre pisica si caine si care au fost evaluati pe baza unui test de personalitate. O alta cercetare, legata de aceasta data doar de caini, a scos la iveala ca posesorii de caini din rasa mops sunt cei mai fericiti in relatia de cuplu si nu au probleme financiare, in timp ce stapanii de labrador sunt singuratici si neimplicati in relatii amoroase. Cercetatorii din Marea Britanie au realizat un alt studiu si au pus bazele unei noi teorii conform careia cei care prefera iepurii sunt persoane extrem de creative. Pe de alta parte, o alta descoperire in domeniu a subliniat faptul ca persoanele care au pisici au un coeficient de inteligenta mai mare, comparativ cu cei care au caini.

Beneficiile unui animal de companie

Trebuie sa punctam ca exista o categorie de terapie cu animale de companie care se refera la cainii insotitori. Acestia ajuta persoanele cu probleme de vedere si locomotorii sa se descurce in viata de zi cu zi. Insa, pe langa acest beneficiu, studiile au demonstrat ca posesorii de animale de companie au o mai mare incredere in propriile forte si se simt psihic mai bine. In plus, necuvantatoarele reduc starile de anxietate si depresie si anihileaza dorinta de izolare si singuratate. De asemenea, stapanii care dorm cu animalele in pat se pot bucura de un somn mai linistit si mai odihnitor. Trebuie sa luam in calcul si alte concluzii care au demonstrat ca, asa cum animalele de companie pot dezvolta, in solidaritate cu stapanul, boala acestuia, la fel de bine, acestea pot transmite anumite afectiuni, precum TBC sau toxiinfectii alimentare.

Jucariile de plusJucariile si animalele de companie ne imbunatatesc starea- Secundara

Daca, pentru cei mici, jucariile sunt instrumentele potrivite pentru dezvoltarea creativitatii, iata ca, pentru adulti, acestea stau la baza dezvoltarii unei noi terapii: cea prin imbratisare. Pe de alta parte, se pare ca jucariile de plus de dimensiuni mari au rolul de a linisti si de a oferi un soi de sprijin persoanelor care se confrunta cu depresia, dar si cu stima de sine scazuta. Cercetatorii din Olanda au demonstrat ca plusurile anihileaza anxietatea si, totodata, elimina frica de moarte.

Text: Madalina Manole