Kirk Douglas a încetat din viaţă la 103 ani

Actorul Kirk Douglas, tatăl lui Michael Douglas, a murit miercuri la vârsta de 103 ani. Vestea a fost anunţată de fiul lui.

„Cu imensă tristeţe, eu şi fraţii mei anunţăm că tatăl nostru, Kirk Douglas, nu se mai află de azi printre noi. Pentru o lume întreagă, a fost o adevărată legendă, un actor din epoca de aur a filmelor… Dar, pentru mine şi fraţii mei, Joel şi Peter, era pur şi simplu tata”, a declarat Michael Douglas presei.

Actorul şi scriitorul a lăsat în urmă o carieră de mai bine de şase decenii, în care a jucat în peste 90 de filme şi a scris mai multe romane şi memorii.

„Mi-am dorit să fiu actor încă de când eram copil în clasa a doua. Am făcut un spectacol şi mama mi-a croit un şorţ negru şi am jucat rolul unui cizmar. După spectacol, tata mi-a oferit primul meu Oscar: un cornet de îngheţată”, povestea Kirk.Despre Kirk Douglas

Pe numele său real Yssur Danielovitch, acesta a primit trei nominalizări de-a lungul carierei sale, dar nu a primit niciun Oscar pentru interpretare. Cum gala va ave loc săptămâna viitoare, aceasta îi va fi dedicată. Academia Americană de Film a scris pe contul de Twitter: „Rămas bun unei legende a Hollywood-ului”.

Kirk Douglas avea sănătatea şubredă încă din 1991, după ce a avut un accident de elicopter, iar în 1996 a suferit un atac cerebral.

Celebrul actor a apărut mai întâi în roluri minore, în producții de pe Broadway, iar în anii ’40 s-a înrolat în marina militară americană, unde a servit câţiva ani, după care s-a întors la teatru.

Născut pe 9 decembrie 1916 în localitatea Amsterdam din statul american New York, Kirk Douglas a jucat în primul său film în 1946, „Dragoste ciudată/ The Strange Love of Martha Ivers”.

Text: Bettina Cristea

Photo: Google Images