Machiajul intr-o zi torida de vara

Machiajul-intr-o-zi-torida-de-vara

A venit vara si trebuie sa aratam perfect la orice intalnire si mai ales la orice temperatura. Si cum doar un specialist in ale machiajului ne poate spune cum si ce ar trebui sa folosim pentru un machiaj perfect in timpul verii, am stat de vorba cu Ruxandra Dobrescu.

Ideal ar fi ca intr-o zi torida de vara sa nu ne fardam deloc; fardata fiind, devine foarte problematic sa musti dintr-o felie de pepene, sa mananci porumb copt pe plaja sau sa te stergi de transpiratie.

Putem insa purta machiaj si vara, in urmatoarele conditii:

 

  • Machiajul trebuie sa se limiteze la fata; daca folosim pulberi sau creme de corp bronzante (nu ma refer la autobronzante, care reactioneaza chimic cu stratul cornos al epidermului, ci la produsele de machiaj), acestea trebuie aplicate pe cat posibil doar pe suprafetele de piele care nu risca sa se atinga de hainele noastre sau… ale altora. 
  • Trebuie folosite doar produse de machiaj rezistente la apa, in special rezistente la transpiratie (water resistant sau sweat-proof). Atentie, produsele asa-numite „water-proof” nu sunt neaparat si rezistente la transpiratie! Aproape orice produs pe baza de uleiuri, ceruri sau grasimi va fi „water-proof”, dar numai cele pe baza de uleiuri si/sau ceruri siliconice vor fi si rezistente la transpiratie. 
  • Trebuie evitate produsele pe baza de grasimi sau ceruri care se topesc usor, de exemplu uleiul de ricin („castor oil”) sau untul de shea, cu exceptia rujurilor. Atat fondul de ten, corectoarele, fardurile de obraz si de pleoape e bine sa fie pe baza de geluri sau silicon – mult mai stabile pe piele la temperaturi mari. Deoarece textura cremoasa a fardurilor nu e legata de continutul in grasimi, nu evita cu obstinatie orice produs cremos – unele sunt cremoase in flacon, dar o data aplicate pe piele capata o textura mata, pudrata. 

Cum se realizeaza un machiaj de vara?

Un machiaj mai complex de vara poate fi realizat cu un corector si/sau anticearcan rezistent la apa (aplicat in pete restranse, bine estompate, doar acolo unde e nevoie), un fond de ten pudra (compact sau pulbere, de exemplu un fond de ten mineral), un iluminator bronzant pudra aplicat pe pometi, pe pleoape si pe puntea nasului, putin fard de obraz in culori vesele (daca fardul bronzant nu ti se pare suficient), rimel water-proof si un ruj lejer, transparent, sau un balsam de buze.

 

  • Pentru tenurile cu imperfectiuni minore se poate folosi doar corectorul, un iluminator bronzant gel sau pudra, un fard de obraz gel sau unul compact crema-pudra (aplicabil si pe pleoape sau buze), rimel water-proof si gloss pe buze.
  • Necesitatea rimelului poate fi eliminata complet pe timpul verii daca se vopsesc permanent genele in negru (pentru persoanele brunete si satene) sau in maro inchis (pentru blonde).
  • Principala grija a celei care se fardeaza trebuie sa fie insa aplicarea obligatorie inainte de machiaj a unui produs de protectie solara cu un SPF de minimum 15.
  • E bine ca si produsele de machiaj sa contina ingrediente de protectie solara, caz in care acest lucru va fi mentionat pe ambalajele respective. Nu te agita sa faci rost neaparat de produse cu SPF mare! Un produs cu SPF 15 asigura o absorbtie a radiatiei UV de circa 92%, in timp ce un produs cu SPF 40 asigura o absorbtie de 97.5% – cu doar 5.5% mai mult…

Text: Cristina Cojucar